Нова Зеландия попари Словакия, кивитата измъкват хикс (видео)


Т. Михайлов

Нова Зеландия попари Словакия, кивитата измъкват хикс (видео)

Нова Зеландия измъкна драматично равенство 1:1 срещу Словакия във втория мач от програмата на Група F на 19-ото Световно първенство. “Кивитата” попариха момчетата на Владимир Вайс с изравнителен гол на Уинстън Рийд в 93-ата минута, показвайки традиционния дух на маорите и това колко велика игра е футболът.

Срещата в Рустенбург започна доста живо и бе една от най-приятните за гледане от изиграните досега на този Мондиал. Въпреки че ясно личеше, че двата тима не са от класата на големите фаворити действията им на терена не показваха плахост. За Словакия това бе първи мач на Световно първенство, докато новозеландците имат едно участие през 1982, когато записват 3 загуби.

Още в началото се видя и разликата в стиловете, които изповядват двете нации. Европейците играха доста комбинативно, контролирайки топката с ниски пасове, докато “кивитата” с дълги центрирания търсеха мощните си нападатели Шмелц, Рори Фалън и Крис Килън.  Именно пред играча на Мидълзбро се откриха и първите две опасности в мача.

След това словаците станаха по-опасният тим, тъй като видяха колебание в действията на вратаря Пастън. Стражът бе разколебан и допусна няколко грешки, които за негово щастие не се оказаха фатални. В тези минути най-деен бе Марек Хамшик, който търсеше всяка удобна възможност за удар, а освен това комбинираше добре с фланговите футболисти на тима си. Макар и с лека паника защитата на островитяните отблъсна опасностите.

През второто полувреме имаше и голове. Още в 50-ата минута Словакия поведе, след като Шестак центрира отдясно към непокрития Витек, който с глава намери мрежата за Пастън. Авторът на първото попадение за централноевропейската държава бе в положение на тънка засада, която южноафриканските съдии не регистрираха.    

Голът стъписа Нова Зеландия, които реорганизираха в неправилна посока своята игра, търсейки постепенни нападения, макар да бе ясно, че доста повече смут в словашките редици внасят дългите централния към крилата или централния нападател. В минутите до 80-ата европейския тим имаше шанс да реши изцяло мача след две опасни контраатаки, които бяха пропилени.

Драмата настъпи в самия край. Първо “кивитата” се върнаха към традиционния си британски футбол и на няколко пъти стигаха до опасни удари с глава, които не намираха целта. В 93-ата минута Шмелц центрира към Рийд, който с глава насочи топката към вратата и след лек рикошет в лявата греда тя се оплете зад Муха за 1:1, убивайки мечтите на Словакия за първа победа още в дебютния мач.

Видео: Тук

  Сподели
192