Анонс на първите срещи от 1/16-финалите на ЛЕ


Н. Гавазов

Анонс на първите срещи от 1/16-финалите на ЛЕ

БАЙЕР ЛЕВЕРКУЗЕН - БЕНФИКА

Байер Леверкузен завърши на второ място в група К на Лига Европа, с равен брой точки с първия Металист и допускайки само една загуба. Бенфика от своя страна се класираха за плейофите на втория по значимост турнир като трети в група G на Шампионска лига, в която бяха изпреварени от Барселона и Селтик.

Във вътрешните шампионати Байер е в серия от три мача без победа и „аспирините" отстъпиха второто място на шампиона Борусия, докато Бенфика продължава да бъде без загуба и да дели лидерската позиция с Порто.

Много е трудно да определим кой ще бъде победител в един от най-интересните мачове от 1/16-финалите на турнира. Байер има само една домакинска загуба от началото на сезона и това всъщност ни кара да мислим, че предимството е на страната немския тим.

Прогноза за: Байер - Бенфика 2:1

 

 

БАТЕ - ФЕНЕРБАХЧЕ

БАТЕ и Фенербахче ще си дадат среща в един от най-равностойните сблъсъци от 1/16-финалите на Лига Европа. Белоруският тим се класира за плейофите на турнира като трети в група F от Шампионската лига, а турците придобиха правото да играят в елиминационната фаза като първи в група С на Лига Европа, в която оставиха зад себе си тимове като Борусия М'гладбах и Олимпик Марсилия.

За формата на двата тима може да съдим по приятелския мач на БАТЕ срещу Зенит, в който белорусите победиха с 1:0, докато Фенербахче след загубата си от Галатасарай в първенството на Турция записа две поредни победи и така се доближи на точка от втория Бешикташ.

Изключително равностоен мач се очертава в четвъртък вечер в Минск. Интересното е, че в Европа истанбулци записаха три победи при гостуванията си, а БАТЕ след гръмкия си успех срещу Байерн, в последните си два домакински мача претърпяха поражения от Валенсия и Лил, при това хората на Гончаренко не успяха да отбележат нито един гол! Това прави мача непредсказуем, с леко предимство за гостите.

Прогноза за: БАТЕ - Фенербахче 2:2

 


АНЖИ - ХАНОВЕР 96

Анжи пише своята най-нова история, докато останалите се радват на успехите от миналото. От момента на първия мач на махачкалинци в Европа не мина много време, а скептиците бързо замлъкнаха, след като Анжи постигна 9:0 срещу холандския дует Витес - АЗ. В груповата фаза отборът игра уверено и отстъпи първото място единствено на Ливърпул и то по голова разлика.

Хановер 96 се класира за плейофите на Лига Европа като първи в групата си, изпреварвайки Леванте, Хелзинборг и Твенте. Впечатляващото е, че немците не допуснаха загуба, а другият момент е, че мачовете на саксонците изобщо не бяха скучни и за това говори головата разлика 11:8.

Изключително интересен мач се очертава в Москва. Едната интрига идва от това, че заради паузата в руския шампионат нямаме представа за истинското състояние на нещата в лагера на Анжи. Относно Хановер 96, там има известен спад в представянето на колектива воден от Мирко Сломка, който има само две победи в последните си пет мача, а последните му пет гостувания завършиха с поражения.

Прогноза за: Анжи - Хановер 96 2:1

 

 

БАЗЕЛ - ДНЕПЪР

„Аз отскоро тренирам Базел, затова този мач ще има за мен голямо значение. Надявам се да повторим успеха, който имахме през уикенда, когато победихме Сион с 3:0. Сега се намираме в прекрасна форма и освен това сме въодушевени от позицията си в швейцарския шампионат", заяви наставникът на Базел Мурат Якин. Базел се класира за плейофите като втори в групата, допускайки само една загуба. Впечатляващото е, че единственото домакинско поражение на швейцарците в Европа е от август, когато Базел загуби от Стяуа.

Относно Днепър, отборът стана едно от откритията на груповата фаза. Възпитаниците на Хуанде Рамос уверено заеха първото място в група с Наполи и ПСВ. В шест мача украинците постигнаха пет победи и само един път загубиха - при гостуването си на „партенопеите".

Отново любопитен двубой. „Няма фаворити в този мач и шансовете са 50 на 50", заяви лаконично наставникът на Днепър. Ние напълно споделяме това мнение, като само ще допълним, че със съвсем леко предимство са домакините, които са в разгара на вътрешния шампионат, докато паузата в Украйна може да се отрази неблагоприятно за Днепър.

Прогноза за: Базел - Днепър 2:1

 

ДИНАМО КИЕВ - БОРДО

Динамо Киев се класира за плейофите като трети в група А на Шампионска лига, изпреварвайки аутсайдера Динамо Загреб и отстъпвайки тотално на ПСЖ и Порто - представянето на киевчани се смята за провал в Украйна, а до този извод местните колеги достигнаха не само от класирането на тима, а и от играта, която демонстрира отбора в Европа.

За сметка на това Бордо се представи впечатляващо, изпреварвайки Нюкясъл, Маритимо и Брюж в квартета си от Лига Европа. Французите допуснаха само едно поражение - при гостуването си на „свраките", но след това си го върнаха, побеждавайки английския отбор с 2:0.

Двубоите с украински отбори на този етап са загадъчни. Силата на местното първенство е известна, но зимната пауза се отразява изключително негативно на тимовете и това се видя в снощния мач на Шахтьор срещу Борусия, в който „миньорите" отпаднаха физически. На книга Динамо би трябвало да спечели мача си срещу Бордо, но доколко са готови киевчани за битка срещу съперник, който се намира в разгара на кампанията си?

Прогноза за: Динамо Киев - Бордо 1:1

 

АЯКС - СТЯУА

Може да кажем, че участието на Аякс в плейофите на Лига Европа е огромна изненада. Европейското пътешествие на холандците започна в Шампионска лига в група на Борусия Дортмунд, Реал Мадрид и Манчестър Сити. Най-големите оптимисти виждаха не повече от точка - две в актива на Аякс и последно място в квартета, но възпитаниците на Франк де Бур противно на всякаква логика победиха шампиона на Англия с 3:1 у дома и си тръгнаха с равенство от „Етихад". Е, силите на тима достигнаха до тук, но и това, което направиха младите футболисти от холандския колектив е повече от очакваното.

Стяуа се добра (това е най-точната дума) до елиминационната фаза на ЛЕ като първи в най-оспорваната група на турнира, в която всичко се реши в последните 15 минути на последните мачове! Ако румънците бяха допуснали втори гол в Копенхаген, а Щутгарт си беше спечелил домакинството на аутсайдера Мьолде, сега колективът от Букурещ щеше да наблюдава състезанието по телевизора.

Вероятно двубоят тази вечер е един от най-предвидимите. Около 45 000 любители на футбола от холандската столица ще посрещнат румънските футболисти, а техните колеги едва ли ще се покажат като гостоприемни домакини. Трудно е да си представим, че отборът, който победи Манчестър Сити ще загуби от Стяуа.

Прогноза за: Аякс - Стяуа 2:0

 

ЩУТГАРТ - ГЕНК

Щутгарт успя да се класира за 1/16-финалите в Лига Европа като втори в най-трудната група от турнира и ако Копенхаген беше вкарал още едно попадение на Стяуа, сега „швабите" щяха да са ангажирани само с участието си в Бундеслигата, където нещата не се развиват добре и колектива от „Мерцедес-Бенц-Арена" е в ужасяваща серия от пет поредни загуби.

Генк завърши първи в групата си, без загуба и решавайки въпроса с класирането си за следващата фаза на състезанието още в четвъртия кръг. Във вътрешното първенство белгийците влошиха представянето си през декември, но от началото на годината записаха три победи и загуба при гостуването си на Мехелен и продължават да отстояват четвъртото място в Лигата.

Повечето специалисти отдават предпочитанията си на Щутгарт в този мач и логиката вероятно се диктува от факта, че „швабите" са представители на едно от най-силните първенства. Другият факт обаче е, че немският тим не играе добре напоследък и ако продължава по този начин съвсем скоро ще се замеси в битката за оцеляване. След два дни Щутгарт ще гостува на прекия си конкурент в Бундеслигата Хофенхайм и ако загуби, разликата между двата отбора ще се скъси на 6 точки. В този смисъл е напълно възможно тази вечер Бруно Лабадия да заложи на експериментален състав, който да не успее да преодолее своя противник. От друга страна пък мачът може да се превърне в добро средство за повишаване самочувствието на играчите и слагане на край на лошата серия.

Прогноза за: Щутгарт - Генк 1:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
163