Спортинг - Атлетик: Лъвското сражение


Н. Гавазов

Спортинг - Атлетик: Лъвското сражение

Спортинг Лисабон - Атлетик Билбао
Стадион: "Жозе Алваладе", Лисабон
Дата: 19.04.2012г.
Час: 22:05
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

Спортинг Лисабон приема Атлетик Билбао в първи полуфинален мач от Лига Европа. Португалският гранд е единственият клуб, който може да попречи на „испанската разработка" на втория по значимост турнир на Стария континент и да попречи на това финалът в Букурещ да бъде изцяло от отбори от Испания. Единственото, което се иска от лисабонският тим е да отстрани „баските лъвове" и ако си припомним, че прякорът на португалците също е „лъвовете", може да кажем, че на нас ни предстои да станем свидетели на едно лъвско сражение.

И двата „лъвски тима" през настоящия сезон се класираха за финалите на националните си Купи - на 20 май Спортинг ще играе с Академика, а след пет дни Атлетик ще се изправи срещу Барселона. Във вътрешните шампионати португалците си осигуриха участието в евротурнирите и дори имат теоретични шансове да атакуват място в Шампионска лига. Испанците също се класираха за Лига Европа през следващия сезон, защото ще играят финал за Купата на Краля.

От началото на груповата фаза на Лига Европа Спортинг вкара 17 гола в 12 мача. Според статистиката, тимът играе най-силно в края на първото полувреме и началото на второто. Девет от 17-те попадения дойдоха между 31-та и 60-та минута. Домашната безпогрешна серия на лисабонци е от 11 мача - десет победи и едно равенство, включително и седем поредни успеха. До съмнителното постижение от 150 допуснати гола в турнира Купа на УЕФА/Лига Европа на Спортинг не остават 2 гола, а мачът тази вечер ще бъде под номер 144 за португалците.

Срещу испански отбори „лисабонските лъвове" са изиграли 18 мача; пет победи, пет равенства и осем загуби. На свой терен: пет победи, две равенства и две загуби. Последният успех на тима е на 27 септември 1994 година срещу Реал Мадрид - 2:1, а един от головете е дело на сегашният треньор на тима Рикарду Са Пинту.

От началото на груповата фаза Атлетик спечели четири от шест мача навън, а тяхната безпогрешна серия в Европа е пет срещи. През настоящия сезон най-добрият снайперист за испанците е Йоренте, който до този момент има на сметката си шест гола. Трябва да отбележим обаче, че от всички полуфиналисти Атлетик е вторият по резултатност тим и на сметката си хората на Марсело Биелса имат 24 точни удара - един по-малко от Атлетико. Шест от попаденията дойдоха между 31-та и 45-та минута, а седем между 61-та и 75-та.

Единственият път, когато съперниците се срещнаха помежду си беше в третия кръг на Купата на УЕФА през сезон 1985/86. Тогава Атлетик под ръководството на Хавиер Клементе спечели в Билбао с 2:1, но загуби в Лисабон с 0:3.

Домакините ще бъдат без контузените Родригес и Онуеву, а Елиас няма право да играе за Спортинг в Лига Европа и вероятно ще бъде заменен в средата на терена от Карико или Мартинс. Схемата на игра ще бъде 4-3-3 с Капел и Измаилов на фланговете.

Гостите са с повече проблеми в кадрово отношение. Контузени са Гурпеги, Кастило, Оцио и Перес, а Мартинес е наказан. Дисквалификацията на Хави е огромен удар за баските, но той ще се завърне за реванша. Вероятно Биелса няма да прави някакви особени промени от последния мач срещу Шалке 04. Схемата на игра ще бъде 4-2-3-1 с Йоренте начело на атаката. Итураспе може да играе прибран малко по-към центъра, но само при положение, че на Ираиола бъдат възложени по-атакуващи функции.

Биелса със сигурност е разучил играта на своите противници и е взел необходимите мерки за да неутрализира Спортинг. Потенциалът в атака на баските е по-голям от този на лисабонци, но португалците за безупречни у дома си, а отбраната играе упорито и доста агресивно. Кой каза, че мачът няма да бъде лъвски? Очаквам голяма резултатност, неочаквани обрати и съвсем леко предимство за домакините.

Последни 5 изиграни срещи:

Спортинг Лисабон:

24 март Спортинг Лисабон - Файренсе 1:0 (Суперлига)
29 март Спортинг Лисабон - Металист Харков 2:1 (Лига Европа)
01 април Униао Лейрия - Спортинг Лисабон 0:1 (Суперлига)
05 април Металист Харков - Спортинг Лисабон 1:1 (Лига Европа)
09 април Спортинг Лисабон - Бенфика 1:0 (Суперлига)

Атлетик Билбао:

31 март Барселона - Атлетик Билбао 2:0 (Примера)
05 април Атлетик Билбао - Шалке 04 2:2 (Лига Европа)
08 април Атлетик Билбао - Севиля 1:0 (Примера)
11 април Гранада - Атлетик Билбао 2:2 (Примера)
15 април Атлетик Билбао - Майорка 1:0 (Примера)


Досегашни срещи:

Спортинг Лисабон - Атлетик Билбао

2 срещи
1 победа за Спортинг Лисабон
0 равенства
1 победа за Атлетик Билбао
Голова Разлика: 4:2 за Спортинг Лисабон


Коефициенти от bet365:
Спортинг Лисабон - 2.50
Равен - 3.30
Атлетик Билбао - 2.75

Коефициенти от Offsidebet:
Спортинг Лисабон - 2.50
Равен - 3.25
Атлетик Билбао - 2.70

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
111