Рома – Милан: Гостите ще укротят „вълците”


Н. Гавазов

Рома – Милан: Гостите ще укротят „вълците”

Рома - Милан

Стадион: "Олимпико", Рим

Дата: 18.04.2024 г.

Час: 22:00 ч.

Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)

В изцяло италианския двубой от четвъртфиналите на Лига Европа, Рома посреща Милан на "Олимпико" в четвъртък вечерта, с малка преднина от първия мач миналата седмица.

Милан спечели и двете срещи в Серия А този сезон, но успехът на "джалоросите" с 1-0 във втория по големина град на Ботуша ги поставя по-близо до среща с Уест Хем или с новия германски шампион Байер Леверкузен на полуфиналите.

След като достигна два финала на УЕФА за последните две години, целта на Рома отново да участва в решаващия мач от Лига Европа в Дъблин е много жива след събитията на "Сан Сиро" миналия четвъртък.

Голмайсторът на единствения гол в Дерби дела Капитале само няколко дни по-рано Джанлука Манчини отбеляза с глава в 17-ата минута, за да изведе Рома напред, преди да помогне да задържи своите съперници от Серия А до последния съдийски сигнал.

След като най-накрая записа първа победа над Милан в 10 срещи, столичният клуб загуби само два пъти в 16 мача, откакто завърналата се легенда Даниеле Де Роси пое ръководството през януари и продължават спекулациите, че той може да удължи престоя си след края на този сезон.

Заемайки пето място в класирането на Серия А , Рома се насочва към Шампионска лига за следващия сезон, но римляните  могат алтернативно да си осигурят място в надпреварата като спечелят тазгодишната Лига Европа.

Подобни амбиции обаче останаха на заден план в неделя, тъй като мачът с Удинезе бе прекратен, когато Еван Ндика падна на земята в 72-ата минута и беше изнесен на носилка - завършването на този двубой ще бъде насрочен през следващите дни, като Ндика ще наблюдава отстрани как неговите съотборници се опитват да довършат работата срещу Милан и след това да се справят с четвъртия Болоня в понеделник.

Докато Рома се справи с Брайтън в осминафиналите  на Лига Европа, Милан помете опонентите си от плейофите Рен и след това Славия Прага по пътя към сегашната фаза, но поражението миналата седмица сложи край на тяхната серия от седем победи и 29-та голова серия в всички състезания.

Въпреки че имаха 25 удара към вратата на Рома, "росонерите" не успяха да отбележат и след като бяха победени от Интер Милано в полуфиналите на Шампионска лига през миналия сезон, сега те са изправени пред елиминиране от Европа от друг вътрешен съперник.

Във всеки от последните осем случая, когато загубиха у дома в първия мач от елиминациите на УЕФА, Милан в крайна сметка напусна континенталното състезание, така че историята е срещу тях преди началото на мача на "Олимпико".

През уикенда Милан направи 3:3 на гости на Сасуоло, като силно промененият отбор на Стефано Пиоли изоставаше с два гола, преди Рафаел Леао да намали дефицита и в крайна сметка късния удар на Ноа Окафор  донесе точката.

Така Милан остана на 14 точки от лидера Интер и има малък шанс да изтръгне титлата от ръцете на градския съперник, като "нерадзурите" могат да поръсят  сол в раните, като спечели Скудетото с победа в Дерби дела Мадонина следващата седмица.

Със сигурност Милан ще иска да избегне подобна съдба и също така да победи Ювентус, за да завърши на второ място, но спечелването на първия трофей на клуба от Лига Европа е основната им цел от сега до края на този сезон - те обаче трябва да победят Рома във Вечния град за да поддържат тази мечта жива.

След почивка на Пауло Дибала, Джанлука Манчини и капитана Лоренцо Пелегрини за пътуването до Удине, Рома ще се върне към най-силния си състав срещу Милан, с изключение на отсъствието на наказания халф Браян Кристанте .

Едуардо Бове заменя Кристанте в стартовите 11 на Даниеле Де Роси, докато травмата на Ндика означава, че Крис Смолинг вероятно ще се завърне в защита, тъй като Деан Хусен и Расмус Кристенсен не бяха включени в заявката за плейофите за Лика Европа.

Междувременно Милан също смени състава си в неделя, но Майк Мейнян ще започне на вратата след отсъствието си в Сасуоло, а Фикайо Томори - който пропусна първия мач поради наказание - е точно пред него.

Томазо Побега се завърна към  тренировки, така че Стефано Пиоли има почти пълен състав, от който да избира.

Последният отбор, спечелил два мача на гости на Рома в рамките на един сезон бе Фиорентина през сезон 2014/15. Това само показва колко трудна е задачата пред Милан утре.

Въпреки това "росонерите" са способни да нанесат удар и да повалят своя съперник. Миланци имат качеството, а и са се справяли с по-тежки ситуации от сегашната. Като цяло очакваме равностоен двубой, в който домакините ще играят малко по-предпазливо. Логиката сочи равенство, но от друга страна столичани имаха късмет в Милано миналата седмица и очакваме, че този път Фортуна няма да е толкова благосклонна към тях.

Прогноза: Рома – Милан 1:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Милан (Стефано Пиоли)
 
Менян
   
Калабрия
Томори
Габия
Ернандес
Бенасер
Рейндерс
Пулишич
Лофтъс - Чийк
Леао
Жиру
Ел Шаарави
Лукаку
Дибала
Пелегрини
Паредес
Бове
Спинацола
Смолинг
Манчини
Челик
   
Свилар
 
Рома (Даниеле де Роси)

Обоснована прогноза: Рома - Милан 1:2

  Сподели
158