Купата очаквано е за Порто, драконите триумфират в Лига Европа


В. Мухарски

Купата очаквано е за Порто, драконите триумфират в Лига Европа

Във финалът на втория най-престижен футболен турнир на стария континент - Лига Европа, Порто победи Спортинг Брага с минималното 1:0 и по този начин "драконите" триумфираха с Купата. Мачът между двата португалски отбора се игра в ирландската столица Дъблин.

Преди този двубой в квалификациите за Шампионска лига Брага отстраниха Селтик и Севиля, завършайки 3-ти в група “H”. Така те започнаха участието си на турнира Лига Европа. В първия мач срещу Лех Познан спечелиха лесно. След това безапелационно отстраниха английския гранд Ливърпул в осминафиналите натурнира. Последва успех над Динамо Киев, за да се стигне до отстраняване и на Бенфика в полуфиналите.

Порто от своя страна спечели титлата в Португалия, като не допусна нито едно поражение в първенството, записвайки 27 победи и 3 равенства. Отборът спечели лидерското място в предварителна група “L” в турнира, където игра и срещу българския ЦСКА София. Във фазата на елиминациите отборът отстрани Севиля, Виляреал, Спартак (Москва) и ЦСКА Москва.

През първата част двата тима действаха предпазливо и рядко стигаха до голови ситуации. В 6-ата минута Хълк стреля, но топката мина на сантиметри от гредата. Преди това, в 4-ата минута Кустодио опита удар, но топката мина покрай вратата.

Владеенето на топката бе изцяло в полза на "драконите", като Фалкао най-често тормозеше отбраната на Брага. Именно той в 40-ата минута бе близо до това да вкара куриозно попадение, скед като топката бе върната към Артур, който изчисти, но неволно удари в главата на Фалкао, като се получи удар, който за радост на стража излезна в аут.

Така се стигна до 44-ата минута, когато Фалкао бе изтърван от централните бранители на Спортинг, и той с удар с глава насочи топката в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Артур за 1:0.

Секунди след почивката Лима бе много близо до това да изравни, но от чиста голова позиция, стреля в тялото на вратаря на Порто. Играчите на Брага играеха доста по-агресивно през втората част, но въпореки това липсваха головите положения. В 72-ата минута Паулао стреля опасно в аут, но и преди това бе прозвучал сигнал за засада. В 76-ата минута Алан бе близо до това да даде голов пас, но Елтон предвидливо излезна и предотврати опаността.

До нов гол така и не се стигна и по този начин Порто спечелиха Лига Европа и триумфираха с Купата на турнира.

  Сподели
122