Рома ще спечели първото издание на Лигата на Конференциите


Н. Гавазов

 Рома  ще спечели първото издание на Лигата на Конференциите

Рома - Фейнорд

Стадион: "Еър Албания Стейдиъм", Тирана

Дата: 25.05.2021г.

Час: 22:00 ч.

Съдия: Ищван Ковач (Румъния)

Модерният и кокетен "Еър Албания Стейдиъм" в Тирана ще бъде домакин на финала на Лигата на Конференциите между Рома и Фейнорд. Това ще бъде исторически мач, тъй като е първият финал на новоучредения европейски клубен турнир, съответно, победителят в срещата ще влезе в историята като отборът, спечелил първото издание на състезанието. А Жозе Моуриньо има златен шанс да запише името си като единственият специалист, триумфирал и в трите европейски клубни турнири. Впрочем, това ще е добър отговор на португалеца към всички негови критици след престоя му в Манчестър Юнайтед. Разбира се, Фейнорд не споделя намеренията на Специалния и е готов да обърка плановете му, а фактът, че двата тима играят открит и нападателен футбол само може да ни зареди с очакването за голове, което би радвало всеки фен.

Рома достигна до решаващия мач в турнира, преодолявайки Витесе, Бодьо/Глимт и Лестър в плейофите. Трябва да кажем, че в почти всички срещи римляните участваха не с титулярния си състав, като Моуриньо умело използваше ротациите, търсейки баланса в резултатите между Серия А и Лигата на Конференциите. Впрочем, може би това е една от причините за проваления завършек на кампанията в италианското първенство, когато записа две поражения и не успя да победи Болоня и Венеция като домакин. Факт е обаче, че "вълците" са без загуба в 21 от последните си 25 двубоя във всички турнири и приключиха сезона с гръмка победа на гости на Торино, което им позволи да завършат на шесто място в таблицата за класиране на Серия А.

Фейнорд от своя страна убедително спечели групата си в Лигата на Конференциите, а в плейофите без проблеми се справи с Партизан и Славия Прага. Колективът на Арне Слот се затрудни едва в полуфиналите, където срещна Марсилия. Победата в първия мач с 3:2 се оказа съществена за крайния успех, защото ротертадмци играха много компактно и организирано в реванша във Франция, не допуснаха гол и така достигнаха до решаващия мач в турнира. Сега Фейнорд се е устремил към четвъртия си европейски турнир, след като стъпи на европейски връх през 1970 година, а през 1973/74 и 2001/02 завоюва Купата на УЕФА. Впрочем, тимът от Ротердам е единственият отбор от Нидерландия, печелил евротурнир през новия век. Що се отнася до вътрешното първенство, Фейнорд завърши трети, на двуцифрена дистанция от Аякс и ПСВ.

Мхитарян бе под въпрос за мача, но Моуриньо съобщи, че арменецът ще играе. Бижлов няма да играе за ротердамци, а Кокчю е под въпрос.

Рома е фаворит в двубоя. Класата на италианците е по-голяма от тази на техния съперник, а Моуриньо е специалист, който знае как се печелят такива мачове. Освен това "вълците" показват добър футбол в решаващите срещи. Очакванията са за открит и нападателен футбол от страна на двата отбора и напълно е възможно да видим няколко попадения, като тези във вратата на нидерландците ще са повече, което ще донесе и първа международна купа за Рома.

Прогноза: Рома - Фейнорд 3:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Фейнорд (Арне Слот)
 
Марчиано
   
Гетруида
Труне
Сенеси
Маласия
Тоорнстра
Орснес
Тии
Нелсон
Десерс
Синистера
Ейбрахам
Дзаньоло
Пелегрини
Залевски
Оливейра
Кристанте
Карсдорп
Ибанес
Смолинг
Манчини
   
Патрисио
 
Рома (Жозе Моуриньо)

Обоснована прогноза: Рома - Фейнорд 3:1

  Сподели
551