Клубове от Русия няма да участват в евротурнирите


Н. Гавазов

Клубове от Русия няма да участват в евротурнирите

Съюзът на европейските футболни асоциации забрани на руските клубове да участват в турнири под егидата на организацията до края на сезон 2022/23.

Освен това кандидатурата на Русия за домакинство на Евро 2028/2032 беше счетена за "неприемлива".

Руският национален отбор е отстранен от Лигата на нациите за настоящия сезон.

Също така руският женски отбор не бе допуснат до Европейското първенство 2022 (ще бъде заменен от Португалия). "Сборная" няма да играе в квалификацията за Световното първенство през 2023 г. (резултатите от предишни мачове ще бъдат отменени).

Руският младежки отбор също беше отстранен от участие на Европейското първенство.

Така руските отбори няма да играят в Шампионска лига, Лига Европа, Лигата на Конференциите, Шампионска лига за жени и Младежка лига на УЕФА.

Според източници от УЕФА, тази забрана няма да се разпространи само за указания период, а вероятно ще бъде удължена до 2028 година.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да убива цивилни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид срещу украинския народ, а за тях няма давност.

  Сподели
464