Виляреал съвсем близо до полуфиналите след разгром над Твенте


А. Павлов

Виляреал съвсем близо до полуфиналите след разгром над Твенте

"Виляреал" разгроми "Твенте" с 5:1 в първи мач от четвъртфиналите в Лига Европа. По този начин испанският тим е вече с единия крак на полуфиналите в надпреварата, като реваншът в Холандия изглежда до голяма степен протоколен.

Не такава развръзка предвещаваше началото на двубоя, когато холандският шампион действаше доста агресивно, притискайки съперника си в неговата половина. Хората на Мишел Прюдом обаче не съумяха да създадат нещо по-опасно, като изключим един изстрел от фаул на Тео Янсен.

От друга страна, домакините започваха да напипват ритъма си на игра и в 18-ата минута Нилмар се озова на стрелкова позиция, но неговият удар с глава бе неточен. Само пет минути по-късно испанският отбор откри резултата, след като Карлос Марчена се разписа с глава. Борха Валеро центрира от корнер, Джузепе Роси продължи топката към Марчена, който отблизо я прати във вратата на противника.

Този гол се отрази благотворно върху играта на домакините и впоследствие те поеха контрола върху случващото се на терена. Туй намери отражение и в сътворяването на голови възможности, като Санти Касорла и Нилмар бяха много близо до ново попадение, но добра намеса на Николай Михайлов и гредата спасиха холандците от по-голям пасив.

В заключителните минути на първата част "Виляреал" обаче успя значително да развие преднината си, реализирайки още два гола. Първият от тях бе дело на Борха Валеро в 43-ата минута, когато халфът получи страхотен пас от Касорла и с прецизен изстрел не остави шансове на Михайлов. Българският страж извади топката за трети път от своята мрежа в продължението на първото полувреме, когато Нилмар се възползва от груба грешка на Висгерхоф, вкарвайки спокойно с глава за 3:0.

При този резултат дойде и краят на първите 45 минути, което до голяма степен решаваше изхода от двубоя. Гостите трябваше значително да подобрят играта си, ако искаха да измъкнат добър резултат от мача.

В първите минути след почивката те не успяваха да сторят това. Напротив, футболистите на Хуан Карлос Гаридо продължаваха да играят настървено и динамично и головите положения пред Михайлов отново се редяха едно след друго. При едно от тях българският национал трябваше да преглътне още един горчив хап. В 55-ата минута Роси направи 4:0 след виртуозен прехвърлящ удар.

Малко след това влезлият като резерва Марк Янко можеше да намали резултата, но австриецът пропусна отблизо.

В следващите минути играта се поуспокои, но Жълтата подводница продължаваше да дебне за грешки в противниковата защита. Така 10 минути преди края на редовното време Нилмар реализира второто си попадение в срещата. Бразилецът получи хубаво подаване от Санти Касорла, залъга с тяло Росалес и с плътен удар заби кълбото в мрежата. Разгромът за Червените бе пълен, което бе закономерно предвид показаното от тях на терена.

Все пак в 90-ата минута Янко отбеляза гола на честта за "Твенте", който не може да бъде никак доволен от своето представяне. На практика отборът отпадна от надпреварата, което обаче не означава, че той не трябва да се пребори за по-добър резултат в ответния двубой.

  Сподели
136