Левски обърна Гент в екшън пред 25 000 на Герена


А. Ганчев

Левски обърна Гент в екшън пред 25 000 на Герена

Българският гранд Левски победи  Гент с 3:2 на своя стадион "Георги Аспарухов" пред 25 000 зрители. Мачът от първият кръг на груповата фаза на Лига Европа се превърна в истинска драма, след като гостите на два пъти повеждаха, но "сините" показаха висок дух и взеха трите точки.

Още в началото на мача гостите от Белгия имаха право да изпълнят пряксвободен удар след като Кривия фаулира Асофейфа. Същият застана зад топката и стреля, но право в рацете на Георги Петков. В 11-та минута Даниел Младенов отправи хубав изстрел към врата на Гент, но Йоргачевич спаси. Гостите играха доста агресивно и постоянно фаулираха играчите на Левски и Гронден получи жълт картон след като влезе отзад в краката на Дъстин Мюлдер.

Александров пусна добро извеждащо подаване към център нападателя Дембеле, който обаче не можа да си спре топката и я подари на сръбският страж. 23-та минута се оказа злополучна за Левски, когато Асофейфа вкара във тяхната врата с удръ от около 35 метра. След голът, който вкараха госите, българският гранд се активизира, но трябваше да чака до 43-та минута. Тогава бразилският полузащитник Жоазиньо изригна и вкара страхотен гол от около 30 метра.

Втората част сините започнаха по-активно, но нещастието ги споходи и само за 3 минути игра Гент отново водеше в резултата. Голът бе дело на Де Смет, след разбъркване в наказателното поле от центрирането на Асофейфа. Удари към врата направиха Тасевски и Младенов, но за съжаление на тях и съотборниците им топката излизаше в аут и при двете ситуации. Все пак Левски се върна в мача след гол на машината за голове Дембеле в 60-aта минута. С този гол той повежда голмайсторската таблица на Лига Европа. В 73-та минута именно френският голаджия падна в наказателното поле, но реферът остана безмълвен и не отсъди 11-ет метров удар.

В 80-та минута Дембеле остана сам срещу вратаря на Гент, но Йоргаревич скаси ъгала и спаси. В 83-та минута Левски имаше право да изпълни пряксвободен удар. Зад топката застана Жоазиньо, който центрира в наказателното поле и с кинжален удар Сержиньо Грийн отбеляза с глава. С този гол Левски стигна до победата на стадион Георги Аспарухов.

ЛЕВСКИ - ГЕНТ 3:2

0:1 Азофейфа 23
1:1 Жоазиньо 42
1:2 Шулер 48
2:2 Дембеле 59
3:2 Грийн 84

ЛЕВСКИ: Петков, Мюлдер, Бензукан, Иванов, Минев, Грийн, Александров (Огнянов), Младенов (90-Киров), Тасевски (69-Иса), Жоазиньо, Дембеле

ГЕНТ: Йоргачевич, Шулер, Вилс, Тайс, Азофейфа,  Барич, Де Смет, Сумахоро, Уолъс,  Любиянкич,  Гронден (78-Смолдерс)

Жълти картони: Иванов - Л, Гронден, Сумахоро, Тайс - Г
Съдия: Жолт Сабо (Унгария)
Стадион: "Георги Аспарухов", 25 000 зрители

 

  Сподели
146