УЕФА: Портсмут има право да подаде заявка за Лига Европа


.

УЕФА: Портсмут има право да подаде заявка за Лига Европа

УЕФА официално потвърди, че Портсмут може да бъде допуснат към участие в следващото разиграване на турнира Лига Европа, но за това последната дума имат чиновниците от Футболната асоциация на Англия (ФА) и Висшата лига. Както е известно, драматичната победа над Тотнъм в полуфиналната среща за Купата на Англия прати „помпи" на финала на турнира където ще се срещне със сега действащия носител на трофея Челси. От своя страна лондончани гарантираха своето място в Шампионската лига и при така получената ситуация, Портсмут независимо от изхода на мача би трябвало да вземе участие в Лига Европа.

Единствено във връзка със случилите се събития в клуба от Южния бряг - обявяване на банкрут и налагането на външна администрация на „Фрийтън Парк", по сега действащите вътрешни правила не може да бъде дадена заявка за получаване на лиценз, който се явява непременно условия за допускане в евротурнирите.

Последният срок на заявлението с адрес ФА изтече на 1 март, единствено за УЕФА обаче това не е пречка и от централата са готови да допуснат отборът на Аврам Грант към участие в турнира, но за това е нужно съгласие на ФА и Висшата лига.

„Последното решение оставяме на ФА и Висшата лига на Англия. Портсмут има право да подаде заявка за регистрация в евротурнирите до 31 май", се казва в официално изявление на УЕФА.

Днес администраторът на клуба Андрю Андроник потвърди, че ще подаде апелация за допускане на „помпи" в Европа.

„Зная, че ще е тежка борбата, но ще пробвам", заяви Андроник.

В случай, че заявката на Портсмут бъде отхвърлена, за участие във втория по значимост турнир в Европа ще се класира заелият седмо място. Единствено това може да не стане ако се оправдаят прогнозите на Андроник, че до 2-3 седмици клубът ще бъде изведен от принудителна администрация и оправдан.

До установеният от УЕФА срок - 31 май, остават седем седмици, в които закъсалият финансово и игрово английски клуб има време да убеди чиновниците от ФА в правотата на своите претенции.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
144