Прокуратурата разследва ФИФА, Блатер и Платини


Н. Гавазов

Прокуратурата разследва ФИФА, Блатер и Платини

Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че получените от него два милиона швейцарски франка, които фигурират в делото на Блатер, са по договор с ФИФА. По-рано днес стана известно, че Прокуратурата на Швейцария е започнала разследване на президента на ФИФА Йозеф Блатер по два члена от наказателния кодекс - член 158 за некомпетентно управление и член 138 за присвояване на финансови средства.

Блатер е заподозрян, че на 12 септември 2005 г. е подписал неизгоден договор с Футболния съюз на Карибите за маркетингови и телевизионни права. Също така швейцарецът е извършил плащане на 2 милиона швейцарски франка на Мишел Платини за сметка на ФИФА. Заплащането е за работа, извършена в периода януари 1999 и юни 2002 година, но парите са преведени през февруари 2011 година.

Днес разследващите са разпитали Блатер след заседанието на Изпълкома на ФИФА. По същото време Мишел Платини е бил помолен да предостави допълнителна информация. Извършен е и обиск в сградата на ФИФА заедно с представители на криминалната полиция на ФИФА. От офиса на Сеп Блатер са иззети документи.

"Тези пари са ми изплатени за работа, която съм извършил по договор с ФИФА. Доволен съм, че мога да изясня всеки детайл по този договор. Днес обявих на властите в Швейцария, че съм наличен за разговор по всяко време, аз живея в тази страна", заяви Платини.

 

  Сподели
75