Фирми-спонсори на ФИФА са нарушавали законите на САЩ


Н. Гавазов

Фирми-спонсори на ФИФА са нарушавали законите на САЩ

Комисията по ценни книжа и тържища на САЩ е открила, че някои от фирмите-спонсори на ФИФА са нарушили антикорупционното законодателство на САЩ. Както е известно, прокуратурата на страната започна разследване на дейността на всички компании, намиращи се на територията на САЩ, които в една или друга степен са свързани с ФИФА и други футболни органи.

Липсва информация коя от фирмата е нарушила законите. Единственото, което със сигурност се знае е, че една от разследваните фирми е тази на производителя на дрехи Nike, която е превела 160 милиона долара на Браилската футболна конфедерация. Част от тази сума не е била използвана по предназначение, а за сключване на корупционни сделки.

Предполага се обаче, че McDonald's, Visa и Coca-Cola също са част от разследваните компании.

Напомняме, че над 2/3 от постъпленията на ФИФА от различни спонсори пристигат от компании, чието седалище е в САЩ. По-рано известният журналист Андрю Дженингс съобщи, че ФИФА ще се разпаднем тъй като всички нейни големи спонсори повече няма да финансират организацията, заради съмненията за корупция от страна на членове на ФИФА, включително и на президента Йозеф Блатер.

 

  Сподели
90