Осем арестувани след вчерашните протести на албанци в Нион


Н. Гавазов

Осем арестувани след вчерашните протести на албанци в Нион

Осем са арестуваните след вчерашната демонстрация пред централата на УЕФА в швейцарския град Нион. Както е известно, около хиляда привърженици на албанския национален отбор излязоха на протестна акция срещу решението на европейските футболни чиновници да накажат националния отбор на Албания след скандалния мач със Сърбия от квалификационния турнир за класиране за финалите на Евро 2016.

Както е известно, двубоят започна на 14 октомври в Белград, но бе прекратен в края на първото полувреме, след като над стадиона се появи банер, изобразяващ "Велика Албания". Сръбският защитник Стефан Митрович успя да свали банера, а това пък ядоса албанските национали. В резултат играчите се сбиха, а в срамните сцени се включиха и няколко фена, които успяха да проникнат на терена.

В резултат УЕФА наказа Албания с техническа загуба, а от актива на Сърбия отне три точки.

По време на вчерашната демонстрация на албанските любители на футбола са били отправени нецензурни викове към чиновниците от УЕФА, обиждани са и полицаи, а над централата на Организацията е бил издигнат безпилотен апарат с прикрепен към него флаг на Албания. До ексцесиите се е стигнало, след като органите на реда се опитали да ограничат достъпа на група протестиращи в сградата на УЕФА. Младежите оказали съпротива на полицаите, един от служителите на реда е бил ударен, което моментално е довело до арестуването на осем човека и до изолирането на групата от останалите демонстранти, които не показали агресивно поведение.

 

  Сподели
146