Хьонес влезе в затвора (снимки)


Н. Гавазов

Хьонес влезе в затвора (снимки)

Бившият президент на Байерн Мюнхен Ули Хьонес, който през март бе осъден на 3.5 години лишаване от свобода за укриване на данъци, днес стана най-новият обитател на мястото за изтърпяване на наказанието. Хьонес влиза в затвора 81 дни след като чу присъдата си. Както е известно, той реши да не обжалва. При добро поведение има вероятност той да излезе на свобода през есента на 2016 година.

За последен път Хьонес се появи пред публика на 10 май, когато празнува заедно с футболистите и мениджърите на клуба победата на Байерн в шампионата на Германия.

Бившият президент на баварците ще изтърпи наказанието си в затвора в град Ландсберг, където някога лежа Адолф Хитлер за опита за преврат. Там са лежали и много нацистки престъпници. Затворът се намира на 70 километра от Мюнхен. В него има място за 565 затворници, 30 от които излежават присъди за убийство. Площта на килиите е между осем и десет квадратни метра. Във всяка една от тях има легло, шкаф, маса, стол, тоалетна и мивка.

Хьонес все още не е отправил молба за получаване на статут на неохраняем затворник, имащ право да излиза от затвора по време на работа, в случай, че има такава. Някои издания съобщиха, че бившият функционер ще се труди срещу сумата от 11.90 евро на ден, но това може да стане едва след като подаде молба до управата на затвора.

Хьонес няма право да вземе със себе си мобилен телефон, компютър и лични вещи, с изключение на снимки и брачна халка. Има право да се абонира за три вестника, да бъде посещаван от близки хора два пъти в месеца по два часа. По време на свиждане се допускат максимум по трима души.Бившият футболен президент ще се радва на кабелна телевизия, два пъти в седмицата да играе шах, да спортува и два пъти в месеца да пазарува.

По данни на прокуратурата, Хьонес е укрил от държавата 27.2 милиона евро. Обвинителите поискаха 5.5 години затвор, но съдът взе под внимание смекчаващите обстоятелства като пълно признаване на вината и самостоятелното деклариране на укритите пари, както и чистото съдебно минало.

 

 

 

 

  Сподели
107