Играчи от женския национален отбор на Иран се оказаха мъже


Н. Гавазов

Играчи от женския национален отбор на Иран се оказаха мъже

Четирима играчи от женския национален отбор на Иран по футбол получиха временна дисквалификация за това, че не успяха да преминат тестовете за полова принадлежност. Въпросните спортисти, които впрочем са едни от най-добрите играчи на тима, се оказали мъже, които очакват операция за смяна на пола, допълва източникът на информацията.

Независимо от различните сексуални ограничения в ислямската държава, играчите ще бъдат допуснати до съревнования едва след като се подложат на необходимата операция. След това и четирите футболистки ще преминат нови тестове, преди да подпишат контракти с каквито и да е клубове.

"Ако тези хора могат да решат всички свои проблеми по оперативен път и успеят да отговорят на медицинските показатели, те ще имат възможност да приемат участие в съревнования в женския футбол", заяви главата на медицинската комисия на Футболната федерация на Иран Ахмад Хашемиан.

През 2011 година се случи още един инцидент свързан с женския национален отбор на Иран по футбол. Тимът взе решение да не участва в квалификациите за Олимпийските игри 2012 заради забрана на иранките да играят с хиджаб.

 

  Сподели
118