ФА забрани на жена да играе футбол


Н. Гавазов

ФА забрани на жена да играе футбол

Футболната асоциация на Англия наложи вето върху участието на Айрис Хулихен в мачове между женски отбори. Паспортът на британката доказва нейната принадлежност към женския пол, а нивото на тестостерона в кръвта на жената е като този на представителите на нежния пол. Причината обаче Айрис да получи тази забрана е в това, че преди 32 години тя се е родила мъж.

"Много съм разочарована и не разбирам причината за това решение. Просто искам да играя футбол. И не за Барселона, а искам само да защитавам цветовете на моя отбор", заяви Хулихен.

От ФА разясниха, че "лица, които са си сменили пола чрез операция, трябва да изчакат в краен случай две години след промяната, за да се минимизира половото преимущество в играта".

Спортистката обаче не е съгласна да започне да играе футбол през март 2014 година и иска да го направи сега.

"От ФА дори не ми направиха анализ на кръвта. Хормоните и всичко останало ми е като при останалите жени. Федерацията обаче е сляпа и пренебрегва всякакви доказателства. Нямам преимущество чрез тестостерона, също така съм много слаба, за да играя с мъжете", заяви Айрис.

В отговор на думите на жената, ФА излезе със специално изявление, което независимо от позитивния си смисъл, едва ли би утешило Айрис.

"Ориентация или половата идентичност не бива да бъде препятствие за това, да се участва в играта футбол и да се наслаждаваме на националния си спорт. Английската футболна асоциация се стреми да обезпечи всички необходими възможности на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните хора за участие и прогрес на футболното поприще", се казва в изявлението.

 

  Сподели
112