ФИФА наказа жестоко хърватски национал (видео)


Н. Гавазов

ФИФА наказа жестоко хърватски национал (видео)

Защитникът на националния отбор на Хърватия Йосип Шимунич ще пропусне финалите на Световното първенство в Бразилия заради дисквалификация. Според информацията, футболистът е наказан за десет мача, тъй като след победата в плейофната среща-реванш за класиране за финалите на големия турнир, той е отправил скандирания, за които се смята, че са се използвали от хърватските нацисти през Втората световна война.

"Комитетът по етика смята, че Шимунич заедно с тълпата е показал жест, който е оскърбителен за хора от определена раса, религия или произход. Отчитайки тежестта на инцидента, футболистът е наказан за десет мача", се казва в изявление на ФИФА.

Интересното е, че футболистът няма право да посещава през тези десет мача и стадионите в качеството си на запалянко. Той ще заплати и глоба от 25 000 евро.

Както е известно, след въпросният мач Шимунич се обърна към феновете с думите: "За Родината!", на което хората по трибуните отвърнаха "Готови сме!". Това според ФИФА е нацистки лозунг и той няма място на стадионите.

"Някои хора трябва да учат история. Не съм направил нищо лошо, аз подкрепям моята родина, Хърватия", заяви Шимунич.

 

object width="490" height="276">

  Сподели
97