Дейвид Камерън защити феновете на Тотнъм


Н. Гавазов

Дейвид Камерън защити феновете на Тотнъм

Министър - председателят на Великобритания Дейвид Камерън внесе поправка в изявлението на Футболната асоциация на Англия (ФА) за недопустимостта на използването на думата "юда" на стадионите. Както е известно, на 11 септември ФА предупреди феновете на Тотнъм, че повече не трябва да използват тази дума, което доведе до протести от страна на някои привърженици на "шпорите".

Исторически така са се развили нещата, че по-голяма част от феновете на Тотнъм са жители на някои еврейски общини, а едно от обединенията на запалянковците носи името "Армия на юдеите".

Както се казва в обръщението на ФА, феновете на другите отбори умишлено използват този факт, за да употребяват думата "юда" като обида. За бъдат избегнати евентуални конфликти, ФА забрани използването на тази дума по стадионите, като предупреждението обхваща и феновете на Тотнъм.

"Трябва да се отчете контекста и окраската на използването на думите. Феновете на Тотнъм могат да я използват. Към отговорност ще бъдат привлечени само онези лица, които използват думата като изразяване на ненавист и като публична обида", заяви Камерън.

 

  Сподели
89