Гигс загуби делото срещу The Sun


Н. Гавазов

Гигс загуби делото срещу The Sun

Съдът отклони иска на полузащитника на Манчестър Юнайтед Райън Гигс към таблоида The Sun, съобщи Eurosport. Както е известно, в края на април 2011 година изданието публикува материал за това, че играч от Висшата лига на Англия е имал шестмесечна извънбрачна връзка с уелски модел и звезда на реалити шоу, а по-късно спомена и името на дамата - Имоджен Томас.

Гигс очевидно е разбрал за какво става дума и веднага предприе съдебни мерки да не позволи името му да излезе в пресата. Съдът защити играча, но по-късно потребител на Twitter изнесе информацията, че футболистът, който се е забъркал в историята с Томас е именно Гигс, а информацията се разпространи светкавично в Мрежата, както и от световните медии.

В края на май Sunday Herald публикува снимка на Гигс, заявявайки че няма никакъв смисъл да се спазва съдебна заповед за защита на информация, която всеки човек може спокойно да намери в интернет.

Забраната обаче не беше свалена и остана в сила до 21 февруари 2012 година, когато самият Гигс реши да заведе дело срещу The Sun с намерението да бъде компенсиран за нанесени морални вреди от използването на лична информация.

Адвокатът на играча настояваше, че вестникът е нарушил един от пунктовете на Европейската конвенция за защита правата на човека, докато от The Sun контрираха, че не носят отговорност за това, което е последвало след излизането на материала.

В петък съдът взе решение да отклони иска на Гигс, оправдавайки по този начин изданието и създавайки прецедент с публикуването на информации относно личния живот на звездите в интернет пространството.

  Сподели
146