ФА публикува отчет по делото Суарес - Евра


Н. Гавазов

ФА публикува отчет по делото Суарес - Евра

Футболната асоциация на Англия (ФА) публикува отчет от 115 страници по делото „Суарес - Евра". Показанията на уругвайския нападател на Ливърпул, позволил си да се обърне към французина с думите: „аз не разговарям с черни" се смятат от футболните чиновници за „ненадеждни". Публикуваният документ съдържа показания на свидетели, доводите на Суарес и Евра, а също така и различни заключения направени от специалисти по лингвистика.

В отчета се казва, че Суарес 7 пъти е нарекъл Патрис с думата „negro". Показанията на Луис са определи като непоследователни. От момента на получаването на документа мърсисайдци имат срок от две седмици, в който могат да подадат апелация относно санкцията на своя играч.

В отчета напълно е описана хронологията на конфликта, който се случи между Суарес и Евра по време на срещата от Висшата лига на Англия между Ливърпул и Манчестър Юнайтед на 15 октомври. Всичко е започнало с това, че Евра се е обърнал към своя противник, защо го е ударил, на което Луис е отвърнал по испански: „Porque tu eres negro" (защото ти си черен).

На тази реплика Евра заявил, че ще удари Суарес, ако той повтори своята фраза. Уругваецът обаче не се предал и отвърнал: „No hablo con los negros" (Аз не разговарям с черни). След това Луис продължил: „ Dale, negro, negro, negro" (Добре де, черен, черен, черен). В добавка, нападателят посочил и леко ощипал с пръсти кожата на Евра. Когато съдията прекратил временно действията на терена и привикал двамата при себе си, защитникът се оплакал, което е отразено в доклада и на арбитъра в мача: „Реф, реф, той просто ме нарече един шибан черен".

ФА се е принудила да извика на помощ четирима експерта в областта на лингвистиката, които са изучили доводите на Суарес и са стигнали до извода, че думите на уругваеца трябва да бъдат разгледани като расистки оскърбления.

„Суарес заяви, че е ощипал Евра за кожата за да изглади конфликта, а казаните от него думи „negro", той обясни като знак за примирение и дружелюбие. Ние отклонихме тези показания и ги смятаме за несъстоятелни", се казва в заключението.

 

  Сподели
180