Кокаинова бомба в Англия


Н. Гавазов

Кокаинова бомба в Англия

Десетки британски футболисти, включително и играчи от английската Висша лига не преминаха тестове за употреба на кокаин, екстази и канабис, съобщи новината Channel 4. Техните имена обаче умишлено няма да бъдат разкрити и ще бъдат запазени в тайна от Английската футболна асоциация (ФА), допълват авторите на програма Dispatches на телевизионния канал. Журналистите показаха в предаването няколко чиновника, които са свързани с пазените в тайна резултати, цитирани бяха и няколко имена, които не са преминали тестовете, сред които е това на бившия играч на Бирмингам Гари О'Конър.

През октомври 2009 година, когато допинг проверките показали положителни резултати, някои от футболистите били дисквалифицирани, включително и О'Конър, но информацията не била разгласена. Така например официалният сайт на Бирмингам излязъл със съобщение, че шотландският нападател е получил травма, след което играчът бе отправен под наем в Барнзли. Генералният мениджър на "песовете" Дан Роулинг смята, че Бирмингам са постъпили нечестно, скривайки подробностите за ситуацията с О'Конър.

Един от уличените в употреба на допинг например е обещаващия нападател на Фулъм Елвис Хамънд, който през 2003 година бе наказан за шест месеца, а фрапиращ е случаят с бившия халф на Крю Алекзандра Лойд Макгоуън, който в периода 2004-2005 на три пъти не успя да премине допинг-тестовете, както и бившият нападател на Рочдейл Лий Торп.

Интересен е случаят с Шон Нютън, който се проваля на тест след финала в турнира за Купата на Англия срещу тима на Мидълсбро през 2006 година. Съгласно правилата, ако пробата на даден играч е положителна в деня на мача, то той автоматично получава наказание от две години. Нападателят обаче е наказан от Футболната асоциация със само седем месеца извън терените. Това говори за очевидни несъответствия във връзка с наказанията на играчите, уличени в употреба на наркотици.

Освен всичко, в периода от 2007 до 2010 година не са били направени 240 теста, тъй като футболистите не са се явили, въпреки че съгласно действащите правила те могат да бъдат наказани, ако игнорират провеждането на тестовете.

 

  Сподели
94