Бивш президент на Барса влиза в затвора за шест години


Н. Гавазов

Бивш президент на Барса влиза в затвора за шест години

Бившият президент на Барселона Хосеп Луис Нунес бе осъден на шест години затвор, а също и да заплати глоба от 2 милиона евро, заради вземане на подкуп и фалшифициране на документи, съобщава AS. Отправените обвинения към бившият шеф на каталунците за свързани не с управлението на клуба, а с дейността му като президент на строителна компания. Заедно с Нунес бе осъден и неговия син, а най-голяма присъда - 13 години получи Хосеп Мария Угет, който е бивш чиновник в правителството на Каталуния.

В края на 90-те години на миналия век, чиновниците към Инспекцията по недвижимостта в Катлуния - служба, която оглавявал именно Угет, са си затваряли очите за различни нарушения на строителни обекти в Барселона. Някои от проверяващите са вземали подкупи, а други са били подложени под натиск от страна на своя шеф. Скандалът избухна след като съвестни служители откриха фрапиращи разлики в документите при строителството на сграда в Сан Хуан Деспи, където стана ясно, че в резултат на икономисване на материали, безопасността на постройката е нарушена.

Нунес бе президент на Барселона в периода 1978 - 2000 година. За това време отбора спечели 30 трофея, в това число и седем пъти титлата в Испания. По негово време бе създаден Дрийм тима на Йохан Кройф, но също така започна и кризата в отбора, след като в резултата на наложените от него промени във финансирането доведоха до напускането на редица велики играчи, сред които и българина Христо Стоичков.

 

  Сподели
87