Световен шампион бил хванат с допинг преди Мондиал 2022


Н. Гавазов

Световен шампион бил хванат с допинг преди Мондиал 2022

Световният шампион с Аржентина Алехандро Гомес е наказан с дисквалификация за срок от две години, съобщава испанското издание Relevo.

Причината е положителен допинг тест за забранена субстанция, като 35-годишният футболист е дал въпросната проба през миналия ноември, т.е. дни преди началото на Мондиал 2022. Това се е случило по време на изненадваща допинг проверка на клубната база на Севиля, докато Папу Гомес все още е бил играч на андалусците. Според версията на самия футболист няколко дни преди даването на пробата той е имал тежка нощ, заради което приел медицински сироп, предназначен за едно от децата му, без да се консултира с клубните лекари. Подобно поведение не е позволено от антидопинговите власти, заради което се е стигнало и до сегашното му наказание.

Крилото и Севиля са знаели за този проблем месеци наред, след като получили уведомление за положителната допинг проба, но едва тази седмица е била наложена санкцията от две години. Именно този казус е бил пречка пред Гомес да си намери нов отбор цяло лято и в крайна сметка той разтрогна договора си с “бланкирохос" в последния ден от трансферния прозорец, въпреки че споразумението щеше да изтече след година. Останалите клубове са отказали да предприемат риск с неговото привличане и така ветеранът бил готов да изчака с намирането на нов тим до януари, в случай че се бе разминал с наказанието.

Гомес все пак подписа с Монца в края на септември,но сега обаче най-вероятно опитният играч ще трябва да сложи край на своята футболна кариера предвид 35-годишната си възраст.

Що се отнася до участието му на Световното първенство в Катар, Гомес игра само в два мача, като беше титуляр при загубата с 1:2 от Саудитска Арабия в първия двубой на Аржентина от груповата фаза на турнира, както и при победата с 2:1 над Австралия в осминафиналите.

  Сподели
123