Скандално: Половината Серия А заподозряна в уреждане на мачове


Н. Гавазов

Скандално: Половината Серия А заподозряна в уреждане на мачове

Скандалът, който избухна миналата седмица с незаконните залози в италианският футбол продължава да набира скорост и да взема застрашителни размери. Днес стана ясно, че под разследването на прокуратурата в Кремона попаднаха още шест отбори от Серия А, с които общата бройка на заподозрените отбори от елита стана десет, съобщава La Repubblica. Според изданието, става дума за Парма, Каляри, Дженоа, Рома, Фиорентина и Наполи. Както е известно, досега заподозрени бяха отбори от Серия В и Лега Про, както и получилите промоция за Серия А Сиена и Аталанта, а освен това, има съмнения в опит за уреждане на футболната среща Интер - Лече, която завърши при резултат 1:0.

Операцията, която стартира на 1 юни бе предприета срещу тотомафията и незаконните залагания, в центъра на които се оказа, че стои бившият капитан на Лацио Джузепе Сеньори, който е използвал своя авторитет и е бил лидер на престъпна групировка, в която са замесени редица бивши и сегашни лица, занимаващи се с футболна дейност.

Освен него, замесени са още играчите на Асколи Винченцо Сомесе и Виторио Миколучи, както и капитана на Аталанта Кристиано Дони и бившият футболист на Фиорентина Мауро Брешан. Прокуратурата в Кремона е на мнение, че най-малко 18 мача в Серия А, В и Лега Про са били уредени. Днес стана ясно, че обект на разследване е и бившият футболист Марко Пирани.

В същото време, Дони продължи да пледира за своята невинност, заявявайки, че някой иска да го направи изкупителна жертва.

„Искам феновете на Аталанта да знаят, че аз нямам нищо общо с това. Те търсят изкупителна жертва и хвърлят кал по името ми. Моето име е удобно, защото привлича големите заглавия във вестниците. Нищо не съм направил от това, в което съм обвиняван. Вярвам, че магистратите в крайна сметка ще докажат, че нямам нищо общо с тези хора, особено, след като никога не съм се срещал с тях. Няма записан нито един телефонен разговор, никъде не се чува моя глас, аз питам тогава - къде са доказателствата?", цитира La Repubblica думите на Дони.

 

  Сподели
115