Агентът Мино Райола почина на 54 г.


И. Ангелов

Агентът Мино Райола почина на 54 г.

Едно от най-разпознаваемите лица в света на футбола, агентът Мино Райола, се прости с живота, бе потвърдено днес от семейството му. Съобщение от фамилията Райола бе публикувано в официалната Туитър страница на агента, който дълги месеци се лекуваше и наскоро бе приет в болница.

54-годишният Райола работи във футбола от 80-те години на миналия век и бе част от някой от най-гръмките трансфери в спорта, като например преминаването на Пол Погба за рекордната през 2016 г. сума от 89 милиона лири в Манчестър Юнайтед. Райола представляваше имена като Павел Недвед, Златан Ибрахимович, Погба и Ерлинг Холанд.

В съобщението си фамилията Райола сподели: "С безкрайна мъка споделяме за смъртта на най-грижовния и изумителен футболен агент. Мино се бореше до края със същата сила, с която действаше на масата за преговори за своите играчи. Както обичайно, Мино ни накара да се гордеем и дори не го осъзнаваше.

"Мино докосна толкова много животи с работата си и написа нова глава в историята на модерния футбол. Неговото присъствие ще липсва завинаги. Мисията на Мино да направим футбола по-добро място за играчите ще бъде продължена със същата страст".

Райола е роден в Италия, но като дете заминава за Нидерландия, като започва работа като агент преди 4 десетилетия. Първата му голяма сделка е по трансфера на Павел Недвед от Спарта Прага към Лацио през 1996 г. Агентът стана известен с директния си подход и безпощаден хъс да направи най-добрата сделка в полза на клиентите си.

Освен Погба, Райола бе водещ в трансфера на Матиас де Лихт за 73 милиона евро от Аякс в Ювентус през 2019 г. Миналата година агентът участва в гръмкия трансфер на Джанлуиджи Донарума от Милан в ПСЖ.

По-рано тази седмица след дълго боледуване Райола бе приет в болница, като в Италия бе обявено от медиите, че той е починал на 28 април. Това впоследствие бе опровергано от самия него в социалните медии, докато днес роднините му не споделиха цитираното послание по-горе.

  Сподели
868