И Франция удари Абрамович


Н. Гавазов

И Франция удари Абрамович

Франция замрази 41 имота заради санкции срещу Руската федерация и ги оцени на 620 милиона долара, но всъщност стойността на имота наближава милиард долара.

Това съобщава Forbes.

Става дума за собственост на санкционирани руски граждани, която е замразена след руската инвазия в Украйна. От общ списък от 41 обекта 31 в списъка принадлежат на осем олигарси.

Ако Франция оценява всички замразени активи на 620 милиона долара, Forbes изчисли, че само активите на 31 олигарси се оценяват на повече от 920 милиона долара въз основа на доклади за списъка на световните милиардери и история на покупните цени. По-специално, имотите на следните олигарси бяха блокирани:

Роман Абрамович: замразеното имущество се оценява на 340 милиона долара. Той притежава имението Château de la Croë за 32 хиляди квадратни фута на Френската Ривиера, разполага с 12 стаи и баня с форма на лебед, бивша собственост на британския крал Едуард VIII.

В карибската територия на Сен Бартелеми (Франция) олигархът има 70 акра имение Gouverneur с бунгала и няколко тенис корта и плувни басейни. Имението Льо Лурин също бе замразено от френските власти.

Виктор Рашников: Замразените недвижими имоти се оценяват на 200 милиона долара. Чрез дъщеря си Олга притежава 16-стайното имение Villa Nellcôte на Ривиерата. Три имота на територията на Villa Nellcôte бяха замразени от френските власти. Форбс откри и апартаментите на Рашников в центъра на Париж, които вече са замразени. Те се намират на същата улица като Шанз Елизе. Построена през 1890-те, вилата разполага с плувен басейн и кристални полилеи и е била дом на забележителни фигури: Гестапо се установява тук по време на нацистката окупация на Франция през 1940-те и е наета от Кийт Ричардс от Rolling Stones през 1971 г.

Александър Пономаренко: замразеното имущество се оценява на 176 милиона долара. Разполага с две вили на Ривиерата за 170 хил. кв.м.

Андрей Мелниченко: замразеното имущество се оценява на 80 милиона долара. Притежава вила Алтаир в Антиб, Франция, която разполага с домашно кино, винарска изба, сауна и плувен басейн. Още три имота, свързани с вилата Алтаир, са замразени от французите.

Аркадий Ротенберг: замразеното имущество се оценява на 62 милиона долара. Притежава имението Вила Шошана за 97 хиляди квадратни метра. намира се  на Ривиерата. През 2014 г. той го купи за 47 милиона долара.

Алексей Кузмичев: замразеното имущество се оценява на 57 милиона долара. Кузмичев притежава вилата La Petite Ourse на брега на Сен Тропе на Ривиерата. Къщата носи същото име като вече конфискуваните му яхти, 79-футова La Petite Ourse и 54-футова La Petite Ourse II.

Вадим Мошкович: замразеното имущество се оценява на 6 милиона долара. Той притежава вила от близо 10 акра на Ривиерата в Ница, която купи за 3,6 милиона долара през 1998 г.

Генадий Тимченко: точната оценка на разходите не е известна. Заради съпругата му Елена има два имота на Ривиерата. Дъщерята на Тимченко Ксения Франк-Тимченко има други два имота наблизо, и двата са замразени.

Къщите са на същата улица като Le Club de Cavalière, 5-звезден хотел и спа център със собствен плаж, собственост на Елена чрез френската фирма Sogeco. Тя записа и Le Grand Coeur, 4-звезден хотел и спа център в алпийския ски град Мерибел. И двата хотела са в списъка на замразените имоти.

  Сподели
563