16-годишен от ВЛ бе наказан за допинг


Н. Гавазов

16-годишен от ВЛ бе наказан за допинг

16-годишният футболист на един от клубовете на английската Висша лига получи деветмесечно отстраняване от професионалния футбол, след като в кръвта му беше открит хормон на растежа.

"Спортистите, техните родители и отборите, които представляват, трябва да играят роля в поддържането на чист спорт.

Този случай показва, че антидопинговите правила се прилагат за всички спортисти, независимо от възрастта и служи като важно напомняне за сериозните последици, които могат да възникнат, ако тези правила бъдат нарушени.

Ако сте отговорни за млад спортист, трябва да предприемете активен подход, за да сте сигурни, че те участват в чисти спортове и да им помогнете да ги защитят и самия спорт от рисковете от допинг“, заяви главният оперативен директор на Британската антидопингова агенция (UKAD)  Пат Михил пред Sky Sports.

Играчът, който е бил на 15 години по време на нарушението на антидопинговите правила е бил обвинен в допинг от ФА през юли 2020 г., според източника. Футболистът получи забрана за участие в официални мачове в средата на миналия месец, когато навърши 16 години.

UKAD заяви, че дисквалификацията ще продължи до 7 май. След това ще се проведе друго изслушване - относно увеличаване на наказанието.

В кръвта на млад футболист е открит соматропин, включен в списъка на забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA). Името и клубът на играча не бяха посочени поради това, че нарушителят не е пълнолетен. В решението на UKAD се посочва, че футболистът отказва да разкрие кой е доставил забраненото вещество.

Футболната асоциация на Англия  настояваше за четиригодишно отстраняване на играча, но независимата комисия на UKAD, която разгледа случая, изрази загриженост, че младежът не е получил никакво антидопингово образование.

  Сподели
122