Осъдиха трима бивши футболисти за изнасилване


Н. Гавазов

Осъдиха трима бивши футболисти за изнасилване

Трима бивши испански футболисти бяха признати за виновни от съда на Кастилия по обвинение в сексуално посегателство над 15-годишно момиче. Карлос Куадрадо, Виктор Родригес и Раул Карлос бяха осъдени на 38 години затвор по придобилото широка популярност дело за сексуално насилие в Испания, което повдигна и някои въпроси пред съдебната система и обществото.

Според съдията, тримата мъже, които по това време играха за клуба от четвърта дивизия Арандина ФК, са знаели, че жертвата е непълнолетна, когато са я изнасилили в апартамента си в Аранда де Дуеро.

Проблемът със сексуалното насилие бе поставен в светлината на прожекторите в Испания след няколко съдебни процеси, включително така наречения случай Wolf Pack, в който петима мъже бяха осъдени за изнасилване на тийнейджърка по време на годишния фестивал за провеждане на състезания с бикове в Памплона.

Спорен в процесите стана фактът, че в момента испанският закон не признава изнасилването, освен ако не е наложено физическо насилие или сплашване. Социалистическото правителство назначи специална комисия за преглед на съответните части от наказателния кодекс и евентуалната им промяна.

При  присъдата на футболистите съдията заяви, че момичето, което по това време е било на по-малко от 16 години, не е било в състояние да реагира на нападението поради несъответствието във възрастта и физическата сила между нея и нападателите.

Атаката е станала при изключени светлини, с изненада на жертвата и е била създадена  атмосфера на сплашване, допълни съдията.

Въпреки че първоначално жертвата казала на приятели и роднини в социалните мрежи, че не е била изнасилвана, съдът заяви, че приема следващото й изявление, че не се е предала доброволно на мъжете.

Тримата мъже бяха осъдени за изнасилване и за подбуждане на други двама да вземат участие.

Олга Наваро, адвокат  на играчите, нарече присъдата "смущаваща" и заяви, че съдът затваря трима невинни млади мъже, които отричат каквото и да било престъпление.

Мъжете настояват, че момичето лъже.

"Ние не сме изнасилвачи. Бяхме наивни и сега се  опитват да ни прецакат живота", каза Карлос Куадрадо след произнасянето на присъдата.

Виктор Родригес пък заяви, че присъдата е резултат от социален и медиен натиск.

Присъдата може да се обжалва.

  Сподели
144