Сала и пилотът може да са отровени с въглероден окис


Н. Гавазов

Сала и пилотът може да са отровени с въглероден окис

Самолетът  с аржентинския нападател Емилиано Сала може да е катастрофирал поради отравяне на пилота с въглероден окис, съобщава The Guardian.

Според източника,  токсикологичните тестове, проведени върху тялото на футболиста, показват смъртоносни нива на въздействие с въглероден оксид. В организма на нападателя е открито насищане от 58% на карбоксихемоглобин, което е смес от въглероден окис и хемоглобин и се счита за фатално.  

Инспекторите от Комитета за разследване на аварии на въздухоплавателни средства (AAIB) заявиха, че тъй като пилотската кабина не е отделена от салона, вероятно пилотът също е бил засегнат от газта.

"Ясно е, че симптомите, които предизвиква излагането на въглероден окис могат да намалят или не позволят на пилота да управлява самолета при това високо ниво. Тези опасно високи нива на въглероден окис, открити в тялото на Емилиано, повдига много въпроси за семейството. Как точно се е стигнало до неговата смърт ще се разбере окончателно в скоро време. Бъдещата безопасност във въздуха зависи от познанията за този трагичен инцидент", се казва  в доклада.

Симптомите на отравяне с въглероден оксид могат да варират от сънливост до нарушено зрение и загуба на координация със загуба на съзнание и инфаркти. Течове в отоплителната и вентилационната система могат да бъдат причина за попадане на газ в кабината.

28-годишният Сала се премести в Кардиф Сити от Нант през зимата, като стана най-скъпият футболист в историята на британския клуб. Вечерта на 21 януари нападателят излетя с частен самолет към Уелс, но час преди планираното пристигане самолетът изчезна от радарите. По-късно екипът за търсене откри на дъното на Ламанша самолета и тяло, което, както се оказа по-късно, принадлежеше на Сала.

  Сподели
470