Football Leaks предостави нови данни за Рамос и за други грехове на Реал Мадрид


Н. Гавазов

Football Leaks предостави нови данни за Рамос и за други грехове на Реал Мадрид

Football Leaks и Der Spiegel продължиха с предоставянето на нова информация по делото "Рамос", от които става известно, че в някои случаи допинг-офицерите са прикривали нарушенията на Реал Мадрид.

Напомняме, че първият епизод се отнася до финала в Шампионска лига през миналия сезон. Оказва се, че капитанът на "белите" Серхио Рамос е играл след употреба на забранени вещества. Това е дексаметазон, който е забранен от ВАДА. Изключение се прави, ако има ясна медицинска причина за използването му, при това ВАДА трябва предварително да бъде уведомена за употребата му, да бъде направена проверка на играча, след което да се получи разрешение за използването му. При това употребата на дексаметазон се нанася в картона на играча.

След като допинг-офицерите на УЕФА установили употребата на дексаметазон от страна Рамос, те попитали играча за случилото се, а Рамос отвърнал: "Няколко дни преди финала с мен се свърза докторът на Реал Мадрид. Нищо не знам повече. Всичко е описано в медицинския отчет. Надявам се, че той ще изясни всичко".

Офицерите изискали веднага отчета, в който наистина било записано, че на Рамос е била бита инжекция със забранено вещество, но от друг вид - целестрон. Впрочем, ВАДА не е издавала разрешение на употребата му, както и на дексаметазона. Предполага се, че или докторът на Реал е направил това на своя глава или е бил заблуден, че има такова разрешение.

По време на разпитите клубният лекар устроил истински фарс, оправдавайки объркването на препаратите с еуфорията от спечелването на финала в Шампионска лига и срещата с Краля на Испания. "Това е обикновена човешка грешка", - казал докторът.

Интересното е, че допинг-офицерите изведнъж прекратили разследването по случая, вместо да проверят, дали клубът има разрешение от ВАДА за употребата на дексаметазон. По-късно се оказва, че Реал няма такова разрешение, но случаят, вече е бил покрит, а от УЕФА така и не го възобновяват.

Друг епизод се е случил на 18 април след мача с Малага. Допинг-офицер от Испанската агенция по запазване на здравето в спорта поискал да вземе проба от Рамос, но капитанът на Реал Мадрид казал, че първо ще си вземе душ, а след това ще даде пробата, което е абсолютно забранено.

"Рамос ме попита, дали може да вземе душ, тъй като му предстои полет до Мадрид. Казах му, че правилата изрично забраняват това и той не може да направи това. Играчът игнорира указанията ми и си взе душ. Съобщих му, че това негово действие ще бъде отразено в съответния доклад, но той не му отдаде никакво значение".

За такова нарушение глобата е 300 000 евро и наказание от четири години. Интересното е, че такъв доклад е направен и предаден на Испанската агенция по запазване на здравето в спорта, откъде след няколко дни наложили резолюция: "Не са извършени никакви действия, които да носят след себе си нарушение на допинг-контрола". Така случаят бил отново покрит.

Третият епизод с Реал Мадрид се случил на 1 февруари 2017 година на базата на Реал Мадрид. Допинг - офицери на УЕФА направили изненадваща проверка и поискали да вземат проби от десет играча на "бланкосите", в това число и от Кристиано Роналдо. Интересното е, че допинг-офицерите не могли да вземат кръв от португалеца, защото не са намерили вената му. Тогава това направили клубните лекари, което е абсолютно забранено, с цел предотвратяване на смяна на пробите. В крайна сметка този случай също бил прикрит и не получил никакво развитие.

  Сподели
484