Наки: Йозил по-добре да обърне внимание на расизма в Турция


Н. Гавазов

Наки: Йозил по-добре да обърне внимание на расизма в Турция

Немският нападател от турски произход Денис Наки реагира на решението на полузащитника на Арсенал Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия. Напомняме, че играчът на "артилеристите" се обиди от критиките на немската общественост за снимката, която си направи с президента на Турция Реджеп Ердоган, който наложи личен режим на управление в южната съседка и чрез използване на терор ограничи свободите на хората. В крайна сметка Йозил напусна Бундестима, оправдавайки решението си с проява на расизъм от страна на немската общественост.

Наки е на мнение, че позицията на Месут не е принципна и ако се говори за прояви на расизъм, те са в Турция, където властта унищожи десетки кюрдски градове през последните няколко години.

"В своето изявление ти обясни решението си с расизма, с който си се сблъскал. Но защо нищо не казваш за расистките и фашистките атаки в Турция по отношение на мен и други кюрдски футболисти?

Ти считаш, че обяснението от Немския футболен съюз е грешка. В Турция завърши кариерата си футболист, който призоваваше за мир. Него го нарекоха терорист. Каква бе реакцията ти на това?

Тези, които следващият път ще те посрещнат с разтворени обятия в Турция, са същите, които проявяват расизъм към мен. Между фашистите няма никаква разлика, те са еднакви навсякъде, във всяка страна.

Аз те призовавам да се бориш с расизма не само в Германия, но и в целия свят. Призовавам всички да обърнат внимание на проблема с расизма срещу кюрдите в Турция", заяви Наки.

Денис е един от най-големите критици на режима в Турция. През април 2017 година турски съд го осъди условно на 18 месеца затвор за пропаганда и изказвания за Кюрдската работническа партия.

През януари 2018 година неизвестни стреляха по автомобила на футболиста, който се движеше по магистралата близо до град Дюрен, западна Германия. Прокуратурата водеше дело за опит за убийство, а играчът е на мнение, че това е работа на турските служби.

  Сподели
407