Източник: В основата на успехите на Испания стои употребата на допинг


Н. Гавазов

Източник: В основата на успехите на Испания стои употребата на допинг

Изданието Irich Independent в навечерието на финала в Шампионска лига излезе с грандиозен разобличаващ материал срещу испанския футбол. В основата на материала са показанията на колоездача Хесус Мансано, който през 2004 година разобличи систематично приемане на допинг в своя отбор.

Всичко това доведе до мащабно разследване срещу спортния доктор Еуфемиано Фуентес. Мансано уверяваше, че от услугите на Фуентес са се възползвали много известни футболисти, чиито имена не се съобщават.

Оттогава националният отбор на Испания, който по-рано се представяше на средно ниво, успя да спечели две Европейски първенства и едно Световно, а испанските клубове спечелиха седем пъти Шампионска лига и осем пъти Лига Европа. По-късно съквартирантът на Фуентес предаде думите на доктора, който бе осъден на една година лишаване от свобода по обвинения за "нарушаване на общественото здраве" (в Испания няма антидопнгов закон), че Испания трябва да върне златото от Мондиал 2010, заради употреба на допинг от страна на играчите на Ла Фурия.

През 2008 година Фуентес е показал на журналиста Стефан Мандара медицинските картони а играчите на Реал Мадрид, Барселона и още три отбора от Примера дивисион с план и изготвена схема за приемане на допинг през следващите 12 месеца. Скоро след това испанските власти атакуваха офиса и лабораторията на Фуентес.

Полицията конфискува всички материали по делото, включително и 186 кръвни проби на испански спортисти със съдържание на еритропоетин, който увеличава броя на червените кръвни тела в организма. Според различни съобщения от онзи период, около 50 от намерените проби са на колоездачи, 7-8 на испански тенисисти и над 100 на футболисти.

Световната антидопингова агенция (WADA) поиска всички материали по делото, но испанският съд издаде заповед пробите и документите да не се предават на WADA, позовавайки се на следствена тайна. Някои от агентите на WADA бяха изгонени от Испания с мотива "нарушаване на обществения ред", а останалите не получиха дори временен достъп до пробите.

Мандара пък получи забрана да пише по темата, тъй като се води следствие. Журналистът бе подготвил в AS няколко статии, в които се изброяваха имената на спортистите, посещавали клиниката на Фуентес - по дни, часове и какви схеми са използвали за приемане на допинг. От тези материали бял свят видя само една статия, след което съдът забрани да се пише по темата.

"Представяте ли си, ако Русия или Китай бяха мътили водата по този начин? Какво ли щеше да се случи с тях тогава?", съобщи разследващият журналист Евън Макена.

Според Макена, след отказа на испанския съд да предаде доказателствата на WADA, испанското правителство е задействало своите връзки на най-високо ниво в УЕФА, ФИФА и МОК, а лобито на Испания в първите две организации е предприело ходове за прикриване на всички материали по делото.

Напомняме, че по-късно съдия Хулиа Патрициа Сантамария на първа инстанция отсъди, че пробите трябва да бъдат унищожени. Прокуратурата не обжалва това решение и малко след това испанското правителство унищожи всички проби от клиниката на Фуентес, въпреки че пред съда докторът призна, че въпросните проби, в които има наличие на еритропоетин, са на известни спортисти и на футболисти от известни клубове. Не помогнаха и протестите на WADA да не се унищожават въпросните матерали.

Макена предполага, че ФИФА и УЕФА заедно са участвали в укриването на следите, водещи до употребата на допинг от страна на испански футболисти.

  Сподели
562