Football Leaks със зашеметяващи данни за Санчес, Мхитарян, Обамеянг и Ван Дайк


Н. Гавазов

Football Leaks  със зашеметяващи данни за Санчес, Мхитарян, Обамеянг и Ван Дайк

Изданието Football Leaks публикува конфиденциална информация за бонусите в контрактите на звездите от Висшата лига на Англия, които смениха клубовете си през зимния трансферен прозорец.

По-рано Football Leaks разказа на обществеността немалко пикантни тайни за трансферите на някои от най-известните футболисти в европейския футбол. Например, именно след поредната публикация ФИФА започна разследване на трансфера на полузащитника Пол Погба от Ювентус в Манчестър Юнайтед - твърдеше се, че агентът на французина Мино Райола е получил 41 милиона паунда от прехода на Погба.

Поредната публикация на Football Leaksсе отнася до футболистите, които смениха клубната си принадлежност през януари.

Твърди се, че нападателят Алексис Санчес, който смени Юнайтед с Арсенал, а в обратна посока пое Хенрих Мхитарян е получил петгодишен договор със заплата от 391 000 паунда на седмица. Контрактът на чилиеца предвижда бонус от 75 000 паунда за всяка негова поява в стартовия състав. Освен това, на Санчес се полагат по 1.1 милиона паунда като бонус за това, че се е съгласил на трансфера.

Футболистът ще получи допълнително 2 милиона паунда, когато достигне рубежа от 40 гола и асистенции. Нападателят ще стане по-богат с 1 милион паунда, ако Юнайтед спечели Шампионска лига и 500 000 паунда при триумф във Висшата лига на Англия.

Малко "по-скромни" са нещата при Мхитарян. Арменецът ще получи 22.5 милиона паунда за трите години на "Емирейтс". Ако Арсенал реши да продължи договора си с играча, заплатата на футболиста ще бъде увеличена на 12.5 милиона паунда на година или от 144 на 244 000 паунда на седмица. Освен това Хенрих трябва да получи в края на тригодишния си период в Арсенал бонус "лоялност" от 8.65 милиона паунда, който автоматично се обновява при подписване на втори договор.

Съотборникът на Мхитарян Пиер-Емерик Обамеянг, който бе закупен от Борусия Дортмунд през зимата, получава в Арсенал по 198 000 паунда на седмица или 10.3 милиона паунда на година. Освен това на Обамеянг се полага бонус от 15 милиона паунда, ако той не напусне клуба през следващите три години. Най-накрая, всяка поява на Пиер-Емерик в стартовия състав на Арсенал го прави по-богат с 50 000 паунда, а 300 000 паунда той ще получи при отбелязването на своя 25-ти гол за отбора.

В публикацията се разкриват и подробности от контракта на защитника Върджил ван Дайк, когото Ливърпул закупи от Саутхемптън за рекордните за своя клуб 70 милиона паунда. Холандецът получи 6 милиона паунда бонус "преход" и 5 милиона паунда бонус "преданост" за това, че подписа контракт с клуба. И двата бонуса са платени веднага след подписване на съглашението, което предвижда заплата от "нищожните" 125 000 паунда на седмица.

Ван Дайк ще вземе 4 милиона паунда в момента, в който запише своя 150-ти мач за Ливърпул. Това условие е в сила, само при положение, че мърсисайдци се намират в топ 4 на Висшата лига на Англия по времето, когато Върджил постигне този рубеж.

Всеки гол или асистенция на Ван Дайк му носи по 20 000 паунда.

Освен това защитникът ще стане по-богат с 375 000 паунда, ако отборът не допусне гол в 18 мача през сезона, 500 000 паунда за 20 сухи мача и 750 000 паунда за 22 сухи срещи.

  Сподели
178