В британския футбол се увеличава дискриминацията


Н. Гавазов

В британския футбол се увеличава дискриминацията

Организацията Kick it Out, бореща се за равенство в спорта, публикува статистически материал, доказващ за съществен ръст на случаите с проява на расизъм, дискриминация по полови признаци, хомофобия и други форми на дискриминация в британския футбол. Количеството на инцидентите бележи ръст за пета поредна година.

Например, през сезон 2012/13 са регистрирани 77 такива случаи, през сезон 2015/16 инцидентите са 402. През сезон 2016/17 има 469 случая на подобни негативни прояви.

48% от общото количество съобщения, получени през сезон 2016/17 са свързани с дискриминация на расов признак, 21% с дискриминация по полов признак, а 17% от жалбите са свързани по религиозни убеждения. Това се отнася както за Висшата лига на Англия, така и за низшите дивизии и женските футболни турнири.

"Статистиката и отчетността явно показва, че дискриминацията продължава да бъде разпространена в този прекрасен спорт. За нас това е своевременно напомняме, че ни предстои немалка работа, за да се чувстват в безопасност всички участници в спортните съревнования", се казва в съобщението на Kick it Out.

 

  Сподели
296