Малдини: Празнувахме победата над Пуул, когато Анчелоти изкрещя да млъкнем


Н. Гавазов

Малдини: Празнувахме победата над Пуул, когато Анчелоти изкрещя да млъкнем

Легендарният италиански защитник Паоло Малдини се срещна с Джейми Карагър и разказа пред бившия бранител на Ливърпул някои интересни подробности от своето минало, както и сподели мнение за причините за сегашната криза в Милан.

Милан загубил финала в Шампионска лига 2005 защото рано отпразнувал победата.

"Започнахме да празнуваме в почивката и мислехме, че Ливърпул е невъзможно да обърне резултат 0:3. Само чакахме да влезем в съблекалнята и да започнем да празнуваме. Играчите крещяха един на друг, бутаха се и се прегръщаха, докато Анчелоти не започна да крещи: "Млъкнете! В следващите пет минути не искам да чувам никого. Нито дума от вас". След това млъкнахме, успокоихме се, а след това започнахме да говорим как играем. Започнахме да си представяме второто полувреме. Някъде вътре си помислих: "Имаме голяма възможност". Но не го казах на глас. Никой не говореше за това".


Малдини отказал да тренира Челси

"Получих предложение след моя последен мач за Милан. Не бях готов. не исках да водя семейството си в Лондон. Но аз дойдох тук - дойдох, за да си поговоря с Роман Абрамович. Не знаех как да постъпя. И в крайна сметка реших да не го правя".


Малдини е можел да играе в топ клубове в Англия

"Знаех, че от мен се интересува Манчестър Юнайтед, но така и никой не влезе в контакт с мен. Лука Виали, когато работеше в Челси, а това бе през 1996 година, тогава имахме много лош сезон. Имаше контакти с Арсенал, но никога не съм говорил директно с тях. Но щях на всички да откажа. Само моят приятел Виали ме накара да се замисля. Точно тогава имах и проблеми с отбора и феновете. Отначало си казах: "А какво толкова, ако се съглася? Но след това осъзнах - не".


Ван Бастен - най-добрият в света за Малдини

"Всичко започна с Ариго Саки. При нас дойдоха трима италиански играчи. Но при Капело имаше още повече добри играчи. Гулит, Тасоти, Ван Бастен, Масаро, Папен, Бобан, Савичевич. Уау! Това бе нещо. Но Ван Бастен бе най-добрият: добър десен, добър ляв, уверено владеене на топката, скоростни пробиви... Той вкарваше, но и подаваше. Стилът му на игра е извън всякакви времена. За съжаление, Марко трябваше да приключи със всичко на 28. От една глупава операция на глезена".


Милан е загубил връзка с традициите

"Тъжно ми е, когато виждам сегашния Милан. Заедно с останалите играчи ние правехме нещо уникално. Но сега никой не осъзнава отговорността, която лежи върху играчите, играещи за Милан. От бившите играчи в клуба работи само Франко Барези. Това е тъжно, защото Милан има велики традиции. Сега те са забравени. Новото поколение нищо не разбира.

Сега в Италия намаляха парите. Ужасни стадиони. Проблем има и с агресивните фенове - семейства с деца вече не ходят на мачовете. Милан се опитва да построи нов стадион, но аз не знам кога ще се случи това. За да играеш на топ ниво, на теб ти трябва стадион за 60 000. "Сан Сиро" е красив, но е много стар".


Малдини иска да работи в Милан

"Имам футболен проект в Маями. Но не ми харесва да съм мениджър. Това не е за мен. Защото обичам футбола и до този момент заедно с приятели ходя на мачове на Милан. Вероятно никога няма да работя в Милан и на момента напълно съм посветен на бащинството си. Но аз гледам на шанса да работя в Милан като на възможност да се отблагодаря на клуба.

 

  Сподели
246