Рома - Лацио: Спокойствието е ключът към успеха


Н. Гавазов

Рома - Лацио: Спокойствието е ключът към успеха

Рома - Лацио
Стадион: "Олимпико", Рим
Дата: 04.03.2012г.
Час: 16:00
Съдия: Мауро Бергонци

Два пъти в годината животът във Вечният град замира и погледите на хиляди любители на футбола са приковани към „Олимпико" - мястото, където Рома и Лацио се срещат помежду си за да определят кой ще бъде Императорът през следващите месеци. Бурни страсти, горещи емоции, невероятна подкрепа от страна на тифозите и врящият „Олимпико" - това е Дербито за Рим, в което няма никакво значение местата, които заемат двата отбора или тяхната моментна форма - битката винаги е била ожесточена и изпълнена с обрати.

През последните два сезона Рома постоянно побеждаваше Лацио в двата мача от шампионата, не оставайки на своя противник нито един шанс за отговор. Ситуацията коренно се промени през 2011 година, когато възпитаниците на Еди Рея успяха да преодолеят психологическия комплекс, изразявайки се в страх и напрежение пред мачовете с Рома. Двубоят в средата на октомври се получи много навреме: пълни до предела си трибуни, пет жълти картона, изгонване на Кяер в началото на второто полувреме, бърз гол на Освалдо, дузпа на Хернандес и победен гол на Клозе в третата минута на допълнителното време....


Проектът на Луис Енрике можеше да се радва и на по-добри времена, ако след впечатляващата победа над Интер и тежкото равенство в Сицилия „вълците" не бяха загубили в Тоскана или още по-лошо - не бяха допуснали още по-унизителна загуба в Бергамо миналата седмица. Въпреки лъкатушенията, Рома упорито продължаваше с изкачването си в таблицата за класиране и след 25 изиграни кръга столичани се намират на шесто място с напълно реални шансове да се преборят за място в евротурнирите. Разбира се, пътят минава през градския съперник!

Лацио бе изхвърлен от Лига Европа и претърпя тежко поражение в Палермо. Към това ще добавим треньорската криза, слуховете, че на мястото на Еди Рея пристига Джанфранко Дзола, кризата с контузени играчи - всички тези събития се отразиха негативно на тима и едва ли са помогнали на играчите на „орлите" да се фокусират върху своите задължения. Така беше сложен кръст на добрия период, в който Лацио постигна чудесни победи - във Верона и в Рим над Милан. През миналия уикенд обаче столичани поставиха точка на тежкия период, побеждавайки Фиорентина, с което хората на Еди Рея постигнаха две неща - изравниха се по точки с третия Удинезе, а ситуацията около треньора се успокои.

От символичните домакини отпада наказания Никола Бурдисо и контузените Пабло Освалдо, Фернандо Гаго и Марко Касети. По този начин Луис Енрике вероятно ще замени Освалдо с Ламела или Къркич, докато Маркиньо трябва да играе вместо Гаго. Не бива да изключваме евентуално изненадващо участие на Греко в халфовата линия. Капитанът Тоти е на разположение и готов да води своя отбор в най-важния мач от сезона.

Еди Рея се нуждае от пълна спешна помощ, защото лазарета на отбора е препълнен, а там се намират по-голяма част и от неговите бекове: Лорик кана, Сенад Лулич, Абдулай Конко, Лучано Заури, Кристиан Броки, Мариус Станкевичиус, Стефан Раду и Томазо Роки. Треньорът е притиснат до стената и няма друг избор да постави на фланговете Скалони и Гаридо, чиито изяви до момента са сведени до 8. Кандрева и Алфаро ще седнат на пейката, докато Матусалем и Маури ще играят от първия съдийски сигнал.
- Рома е завършвала наравно първото полувреме и е печелил целия мач в последните си 4 домакински мача срещу Лацио във всички турнири.
- В двубоите на Рома бяха отбелязани под 2,5 гола в 10 от последните 12 домакински мача срещу Лацио.
- Над 2,5 гола бяха отбелязани в последните 5 мача с участието на Лацио като гост.
- Рома е печелил първото полувреме и е побеждавал в мача в 5 от последните си 7 мача в Серия А.
- Рома е непобеден в последните си 7 домакински мача.
- Лацио е допуснал най-малко 2 гола в 5 от последните си 6 гостувания в Серия А.

Често се казва, че Дербито на Рим няма нищо общо с класирането на съответните отбори, но сега двата тима се борят за европейски места. Това гарантира още по-яростна битка, откогато и да е било преди. Очакванията са Рома да доминира в притежанието на топката и търпеливо да чака своя шанс, особено с използване на фланговете, които ще бъдат ахилесовата пета на техния противник. Вероятно Лацио ще се опита да преодолее и атакува своя противник през центъра, където обаче е силата на „вълците", макар че пък отсъствието на Гаго би позволило повече свобода в действията на Хернандес. Каквото и да се случи в неделя следобед, в края на краищата, спокойствието ще бъде ключът към успеха и в този ред на мисли трябва да кажем, че напоследък то не е най-силната черта на Лацио.

 

Последни 5 изиграни срещи:

Рома:

05 февруари Рома - Интер 4:0 (Серия А)
08 февруари Катаня - Рома 1:1 (Серия А)
13 февруари Сиена - Рома 1:0 (Серия А)
19 февруари Рома - Парма 1:0 (Серия А)
26 февруари Аталанта - Рома 4:1 (Серия А)

Лацио:

09 февруари Лацио - Чезена 3:2 (Серия А)
16 февруари Лацио - Атлетико Мадрид 1:3 (Лига Европа)
19 февруари Палермо - Лацио 5:1 (Серия А)
23 февруари Атлетико Мадрид - Лацио 1:0 (Лига Европа)
26 февруари Лацио - Фиорентина 1:0 (Серия А)


Досегашни срещи:

Рома - Лацио

169 срещи
63 победи за Рома
60 равенства
46 победи за Лацио
Голова Разлика: 208:165 за Рома


Коефициенти от bet365:
Рома - 2.10
Равен - 3.30
Лацио - 3.50

Коефициенти от Offsidebet:
Рома - 2.25
Равен - 3.05
Лацио - 3.35

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
179