Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (26.10 – 30.10) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (26.10 – 30.10) (видео)

Продължаваме с нашата рубрика, в която отдаваме заслуженото на най-добре представящите се футболисти от Стария континент. На Острова през уикенда се състоя поредният кръг от Купата на Англия, поради което в нашия символичен отбор не намериха място футболисти от Премиършип, а изборът ни се ограничи с играчи от Примера Дивисион, Серия А, Бундеслигата и Лига 1. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

 

Представяме ви: Dream Team за периода (26.01- 30.01). Тактическа постройка 4-2-2.

 


ВРАТАР

Давид Оспина (Ница)

По принцип се стремим в символичния отбор на FUTBOL TV да не включваме вратари, които са допуснали голове. Но в двубоя от 21-я кръг на Лига 1 между Ница и Монпелие няма как да пропуснем изявите на 23-годишния Давид Оспина. Младият колумбиец направи невероятен мач и спаси своите от истински разгром и няма нищо чудно в това, че Eurosport го избра за играч на мача и вратар на кръга в Лига 1. В 31-та минута Оспина отрази наказателен удар в изпълнение на Жиро, освен това стражът допусна само един гол от всичката градушка, която се изсипа върху него - при 21 изстрела в посока на неговата врата, Давид извърши 10 сейва. За гола в 90-та минута на Монпелие Оспина няма никаква вина и трябва да лежи на съвестта на защитата на домакините, която по най-безотговорен начин изложи своя вратар на ударите на гостите.


Подгласници: Бенаси (Лече)


ЗАЩИТА


Михал Кадлец (Байер Леверкузен)

Левият бек на „аспирините" в двубоя от 19-я кръг на Бундеслигата срещу Вердер влезе 89 пъти в съприкосновение с топката, демонстрирайки 90% точност. Освен това, 27-годишният бранител напълно обезличи страшилището на домакините Писаро, като при това, за 90 минути на терена Кадлец извърши само две нарушения в мача. Тук ще прибавим и това, че защитникът постоянно помагаше на нападателите си, а венец на неговата игра се превърна включването му в головата атака и асистенцията за изравнителния гол. Eurosport определи Кадлец за най-добър защитник на кръга в Бундеслигата, а FUTBOL TV не пропусна да отдаде дължимото на 23-годишният бранител.

 

Гулиелмо Стендардо (Аталанта)

С 88% успешни отигравания в двубоя срещу Чезена, централният бранител на Аталанта Стендардо бе непробиваем за нападателите на домакините, освен това на няколко пъти се притича на помощ на своя колега Лучини и най-важното - напълно обезличи най-опасното оръжие на „морските кончета" - Ренела. Не бива да ни учудва, че Гулиелмо бе избран за играч на мача.

 

Лусио (Интер)

Интер загуби от Лече, но нека да не си правим погрешни изводи - най-добри на терена на „Виа дел Маре" не бяха голмайстора на домакините Джакомаци и Одо, който асистира на своя съотборник, а централните защитници на „нерадзурите" Лусио и Самуел, които направиха и невъзможното за да поправят грешките на своята полузащита, която загуби тотално битката със съперника. Спряхме се на Лусио, защото 33-годишният бранител спечели 100% от единоборства и не позволи на противника да застраши вратата на Цезар от своята зона.


Милан Бишевац (ПСЖ)

В 6-та минута при гостуването на Брест, 28-годишният десен защитник на ПСЖ се ориентира най-правилно в наказателното поле на противника и изпрати топката зад гърба на вратарят Елана. До края на двубоя гостите успяха да удържат резултата, като заслугата за това е на целия отбор воден от Карло Анчелоти. За играч на мача бе определен голмайстора Бишевац - не само заради попадението му, но и заради това, че успя да неутрализира напълно Басат и Джентилети.


Подгласници: Абате (Милан), Бадщубер (Байерн Мюнхен), Дик (Кайзрслаутерн), Конгре (Тулуза).

 


ПОЛУЗАЩИТА

 

Еден Азар (Лил)

Лявото крило на френския шампион Азар остана глух за спекулациите около името си и предпочете на терена да продължи да доказва, защо е толкова много ухажван от половин дузина топ-отбори. В мача от 21-я кръг на Лига1 срещу Сен-Етиен, 21-годишният футболист бе истинско страшилище за противниковите нападатели, които така и не успяха да се справят с белгийския национал, който се отчете с гол и асистенция. Излишно е да казваме, че Азар бе избран за играч на мача, а Eurosport бе категоричен в оценката си - 9.3!

 

Микел Аранбуру (Реал Соседад)

В двубоя от 21-я кръг на Примера дивисион, Реал Сосиедад отнесе Хетафе с категоричното 5:1, а в двубоя на „Муниципал Аноета" от победителите се отличи опорният полузащитник на домакините Аранбуру. 32-годишният футболист намира място в символичния отбор на FUTBOL TV не заради гола и асистенцията си за последното попадение а баските, а за това, че Микел спечели 100 % от единоборствата си и най-важното - 75% от атаките на домакините минаваха през Аранбуру.

 


Шинджи Кагава (Борусия Дортмунд)

На този етап от първенството в Бундеслигата Юрген Клоп трябва да е спокоен - шампионите изглеждат не само внушително, но също така демонстрират най-приятната и открита игра от всички отбори в елита. Освен това, полузащитата продължава да твори чудеса, помитайки противника по пътя си - ако не е Гьотце, ще бъде Гроскройц, в миналия кръг изригна Блашчиковски, а през изминалия уикенд изригна Кагава. Японецът спечели 100% от единоборствата си, замеси се във всички голови атаки и най-важното - отбеляза две попадения във вратата на Хофенхайм.

 


Месут Йозил (Реал Мадрид)

Смело може да кажем, че срещу Сарагоса Реал Мадрид не показа най-доброто от себе си. Може би „белите" бяха емоционално и физически изтощени от сблъсъка с Барселона през седмицата. Гостите дори поведоха в 12-та минута,а Моуриньо започна да си гризе ноктите. Безличен Роналдо, безличен Бензема, още по-безличен Игуаин. Някой все пак трябваше да поведе домакините напред, защото загубени точки срещу последния в класирането означаваше заплаха за изпълнението на поставените цели. Направиха го Кака и Йозил, като двамата се замесиха и при трите гола на своите, отчитайки се с попадение и аистенция. В нашия избор се спряхме върху немеца, през когото преминаха близо половината (105 от 223) от топките в средата на терена, при това Месут ги отигра с 89% точност. В събота вечер на „Бернабеу" именно Йозил бе лидера на Реал Мадрид. Кой каза, че 23-годишният футболист се намира в слаба форма?

Подгласници: Скули (Дженоа), Монтоливо (Фиорентина), Гризман (Реал Сосиедад), Дрекслер (Шалке 04).

 

НАПАДЕНИЕ

 

Мирослав Клозе (Лацио)

Лацио имаше тежка задача при гостуването си на негостоприемния Киево, чиито наставник Ди Карло преди мача се беше заканил, че неговият тим няма да даде и точка на столичани. Гостите от Вечния град не мислеха така и не само спечелиха трите точки, но също така вкараха три безответни гола, с които снеха всякакви въпросителни около това, кой е по-силния отбор. А за играч на мача бе определен Клозе, който вкара две от попаденията за своите, при това, показвайки огромна производителност - от три отправен удара немеца два пъти намери мрежата на Сорентино. Може би през следващия сезон, когато двата отбора отново се срещнат, защитниците на „магаренцата" Андреоли и Сезар ще бъдат по-внимателни.

 


Фернандо Йоренте (Атлетик Билбао)

Погледнато откъм една част от статистиката, Йоренте не направи много в двубоя на неговия отбор срещу Райо Валекано - 26 годишният нападател само 47 пъти пипна топката, при това със 70%-на точност. Но Фернандо направи много по-важно нещо, а най-вече това, което се иска от един нападател - направи хеттрик и помогна на баските да спечелят за 5-и път в последните си 6 мача във всички състезания и с 29 точки да се приближат на 2 от четвъртия Леванте. Няма нищо случайно в това, че испанският национал е искан от няколко английски тима.

Подгласници: Джилардино (Дженоа), Рондон (Малага), Ройс (Борусия М'гладбах).

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР


Серсе Косми (Лече)

Нищо добро не вещаеше за Лече сблъсъкът с Интер, който бе част от 20-я кръг на Серия А. „Апулийските вълци", които до този момент нямаха победа у дома си трябваше да се изправят срещу устремилите се към своята осма поредна победа „нерадзури". Едва ли някой е прогнозирал какво ще се случи на „Виа дел Маре", но сензацията бе факт - Лече победи своя именит съперник, хвърляйки в потрес феновете на вицешампионите и във възторг местните тифози, които вече сложиха прякора „Спасителят" на наставника на Лече Серсе Косми. Има защо. 53-годишният специалист пое тима последен в класирането и след седем мача го изкачи на 18-то място на три точки от спасителния бряг. По-важното е, че Косми въведе нападателен стил на игра, в който играчите му връхлитат като ураган срещу противниковите защитници и ако в първите си мачове под негово ръководство Лече вкарваше, но и допускаше попадения, в последните три срещи от шампионата „вълците" са без загуба, постигайки две победи. Трябва ли да тогава да се учудваме, че в двубоя с Интер най-добрите от гостите бяха именно двамата централни защитника?

 

ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

 

  Сподели
160