Юве и Лацио ще поделят плячката


Н. Гавазов

Юве и Лацио ще поделят плячката

Ювентус - Лацио

Стадион: "Алианц“, Торино

Дата: 19.10.2024 г.

Час: 21:45

Съдия: Хуан Саки

Лацио и Ювентус, делящи третото място с еднакъв брой точки, ще се опитат да вземат максимума в събота вечер, когато ще се срещнат в столицата на Пиемонт.

"Бианконерите" започнаха отлично месеца, с важна победа на гости на РБ Лайпциг в Шампионска лига, но няколко дни по-късно изненадващо се препъна у дома срещу аутсайдера Каляри.

След като водеха през по-голямата част от мача, благодарение на ранна дузпа на Душан Влахович , "зебрите" оставиха победата да имсе изплъзне из пръстите им, когато Дъглас Луис нанесе точен удар в 88-ата минута, от който Юве допусна за първи път в местния футбол този сезон.

Равенството лиши хората на Тиаго Мота от шанс да се върнат на второ място, но те остават на три точки от лидера Наполи и все още нямат горчивия вкус на загуба в кампанията 2024-25.

Постигайки целта на новия си клуб да намали възрастовия им профил, Мота също направи Ювентус отборът с втората най-млада средна възраст в Серия А този сезон, зад новака Парма, с възпитаници на академията Николо Савона и Самуел Мбангула отново като титуляри срещу Каляри.

Нещата обаче не са никак безоблачни! Торинци не успяха да спечелят нито един от последните си три мача от италианския елит на "Алианц", продължавайки тенденция, започнала при бившия наставник Макс Алегри: през 2024 г. Ювентус завърши наравно в 14 от 27 мача в лигата, което е повече от всеки друг отбор в петте най-добри лиги на Европа.

Те обаче ще се отправят към последната си домакинска задача с увереност в победата, тъй като тежестта на историята е твърдо на тяхна страна срещу Лацио - Юве загуби само една от последните 20 срещи от отбори от Серия А в Торино, като спечели 15.

Единствената победа на "орлите" като гост тук датира от октомври 2017 г., въпреки че последните резултати предполагат леко намаляване на разликата спрямо техните по-успешни съперници.

След като победиха "бианконерите" с 1-0 през март, Лацио всъщност спечели два от последните си три мача в лигата срещу Ювентус - толкова, колкото през предходните 36.

По-уместно, отборът на Марко Барони спечели максимален брой точки от всеки от последните си четири мача в Серия А и Лига Европа, което представлява най-доброто представяне на столичния клуб от началото на годината.

Благодарение на обрата за2-1 срещу Емполи точно преди международната пауза, в която ветеранът нападател Педро осигури късен успех, столичани спечелиха най-много точки от загубени позиции този сезон (седем) - със сигурност знак за добър дух в лагера на римляните .

Барони също така изведе Лацио до победи в двата стартови мача в евротурнирите за първи път от седем години.

Въпреки превъзходната домакинска статистика обаче, Лацио е различен като гост - за разлика от седемте победи от последните си девет домакински мача в Серия А - отбелязвайки по два гола на всеки 90 минути в процеса – тимът има средно само по една точка на мач далеч от "Стадио Олимпико" този сезон.

Ювентус не само, че ще бъде без дългосрочно отсъстващите Аркадиуш Милик и Бремер, след като двамата претърпяха операция на коляното по-рано този месец, но и летните попълнения Теун Купмайнерс и Нико Гонзалес също са отстранени от мача в събота.

Освен това, халфовото дуо Уестън Маккени и Николо Фаджоли се завърнаха от международните си задължения с леки наранявания, а португалският нападател Франсиско Консейсао трябва да изтърпи наказание от един мач.

Тиаго Мота ще върне Тим Уеа в състава след завръщането на крилото от контузия в глезена, но затова е необходимо известно пренареждане на ресурсите му.

Душан Влахович, който ще започне срещата,  може да вкара в четири поредни изяви за първи път, откакто се присъедини към Юве; преди това сръбският нападател отбеляза шест гола в седем мача в лигата срещу Лацио (два удара с глава, два с десния крак и два с левия).

Междувременно наставникът на Лацио Марко Барони имаше по-голям късмет от колегата си на мениджърския пост, тъй като само Мануел Лазари (бедро) трябва да пропусне пътуването до Торино.

Ако Матео Гуендузи успее да преодолее натъртването на пръста на крака, получено, докато представляваше Франция в Лигата на нациите на УЕФА, Барони ще има всички останали на свое разположение. Наскоро завърналият се след контузия Матиас Весино е в готовност да замести централната халфова линия.

Левият защитник Нуно Таварес направи сензационен старт в живота си в новия си клуб, като направи пет асистенции в толкова мачове от Серия А досега - само Букайо Сака (седем) регистрира повече в петте най-добри европейски лиги този сезон.

Няма съмнение, че това е гвоздеят на съботната програма на Серия А. Очертава се интересен сблъсък, включително и на треньорско ниво, което прави срещата предизвикателство за почитателите на залозите.

Домакините са фаворити, но според нас това е само на книга. С редица играчи, които не са на разположение, Ювентус може да се наложи да се примири с още едно спечелване на  само една точка, тъй като Лацио изглежда много стабилно, а тимът се движи в правилната посока.

Всъщност "поделянето на плячката" ще задържи и двата отбора близо до лидерите в Серия А и едва ли някой ще е твърде недоволен от евентуално равенство.

Прогноза: Ювентус – Лацио 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Лацио (Марко Барони)
 
Проведен
   
Марушич
Гила
Романьоли
Таварес
Ровела
Гендузи
Исаксен
Диа
Закани
Кастеланос
Влахович
Мбангула
Йълдъз
Камбиасо
Тюрам
Локатели
Кабал
Гати
Калулу
Савона
   
Ди Грегорио
 
Ювентус (Тиаго Мота)

Обоснована прогноза: Ювентус - Лацио 1:1

  Сподели
30