Леонардо: Целият свят е изумен от уволнението на Малдини


Н. Гавазов

Леонардо: Целият свят е изумен от уволнението на Малдини

Бившият играч, скаут, треньор и технически директор на Милан Леонардо коментира уволнението на Паоло Малдини.

"Президентът на Милан Скарони упрекна Малдини, че му е трудно да работи в екип? Абсурдно е да се каже, че не умее да работи в екип. Той правеше това през целия си живот със смирение. По-скоро има и друг аспект. И той като мен едно време нямаше право да подписва. Не в смисъл, че може да се събуди сутрин и да си купи играч. Купуването винаги е било резултат от съвместно решение, но на някои от младите таланти, за които сигнализирахме, бяха наложени вето.

Не само аз съм изумен, целият футболен свят е изумен от процедурата на раздяла и причините. През последните две години Милан спечели Скудетото и стигна до полуфиналите на Шампионска лига. Повече от десет години клубът не е приключвал финансовите отчети с печалба, а сега той успява да го направи. Да не говорим, че общата стойност на Милан се е учетворила, откакто фондът замени китайски инвеститори начело на "росонерите".

Подценяваме колко важни са личните взаимоотношения за прогреса на играчи като Леао или Тонали. Очевидно е, че играчите са дезориентирани и се чудят: "Ако са направили това с Паоло Малдини , какво ще направят с мен?".

RedBird се фокусира върху закупуването на млади играчи, за да ги препродаде за повече, но Малдини предпочита ли опитни играчи? Мисля, че всички в клуба са съгласни, че приносът на Ибрахимович, Киера и Жиру е бил решаващ за успеха на клуба. Що се отнася до придобиването на Де Кетелаере, за което го обвиняват... Вижте, той не оправда очакванията, но е само на 21. И това не е само негова грижа, но в същото време Леао, Тео Ернандес и Мейнян се разкриха докрай.

Да, приятели сме с Паоло, но той е уникален човек. Както каза Анчелоти, уволнението му е липса на култура, както и уважение към ценностите на спорта. А за тези, които подкрепят Милан, това също е неуважение към самите тях, защото Малдини е Милан.

За какви неуспешни трансфери можем да говорим? Първо, решенията винаги се вземат колективно. Калдара бе най-обещаващият защитник, преди да се контузи. Игуаин бе резултат от размяна с Бонучи. Милан върна всички пари, инвестирани в Пакета. Той бе титуляр за Бразилия и спечели Лигата на конференциите. Трансферът на играч, който премина във Висшата лига за 60 милиона евро, не може да се счита за провал. Пьонтек, по това време най-добрият голмайстор, бе купен и препродаден на същата цена", заяви Леонардо.

  Сподели
539