Блатер: Преизберете ме или футболът ще пострада!


И. Ангелов

Блатер: Преизберете ме или футболът ще пострада!

Президентът на ФИФА Сеп Блатер вярва, че футболът ще пострада сериозно, ако той не бъде преизбран за още един мандат на първи юни. Той отново се кандидатира за позицията, която държи от лятото на 1998 година, но на пътя му е застанал президентът на Азиатската Футболна Асоциация - Мохамед Бин Хамам.

Блатер изпрати отворено писмо до италианския вестник La Gazzetta dello Sport, като там той описва какво според него ще се случи, ако не бъде избран отново. Той даде да се разбере, че ще настъпят "непоправими щети" ако тази негова власт бъде сдадена. FUTBOL TV ви предлага писмото в пълната му цялост: 

"Уважаеми читатели на La Gazzetta dello Sport, 

За какво става въпрос? В този случай на изборите за президент на ФИФА не говорим за избиране на кандидат А пред кандидат Б, а за бъдещето на всички кандидати изобщо. Изборът на 1-ви юни може да предизвика тектонски движения с непоправими щети. Под опасност е бъдещето на ФИФА. Тази световна футболна организация, която досега бе управлявана успешно, може да бъде погълната от черна дупка.

"Толкова ли е драматична ситуацията?" питате вие. Отговорът е да, на теория е така. Смятам, че ще успея да спечеля изборите с две трети от гласовете. Почти всички континенти имат моята подкрепа. Останалите трябва да се запитат каква е алтернативата: Няма такава.

Световна организация като ФИФА може да бъде управлявана само от пирамидална структура. По тези причини често съм критикуван в анти-демократизъм. Но всъщност истината е точно обратното. Няма значение дали се говори за Италия или Папуа Нова Гвинеа, всяка от 208-те асоциации има равен глас и права. Всъщност трябва да бъда обвинен в прекалено демократично управление. Само така може да се усигури универсалност във футбола. Но решенията трябва да се взимат от едно ядро. 

Футболът работи защото е концентриран на едно правило на игра, еднакво на всички континенти. Ако не бе така, всеки щеше да прави каквото поиска. С други думи: покривът ще върши работата само ако основите му вършат тяхната и са стабилни. Ако земята потъне, ще рухне цялата постройка. За това е изборът на 1-ви юни - всичко или нищо.

Искрено ваш, 

Сеп Блатер."

  Сподели
176