Второ дихание


Н. Гавазов

Второ дихание

Италианските медии посрещнаха назначаването на Жозе Моуриньо за старши-треньор на Рома с голям ентусиазъм: Gadzetta, Corriere и Tuttosport  се надпреварваха кой ще украси главната страница по-цветно. Ако трябва да бъдем честни, тази новина засенчи дори титлата на Интер, което е лесно да се обясни: победата на  "нерадзури" изглеждаше като неизбежно събитие от поне два месеца, докато идеята за привличането на Моуриньо е истински шок. Очакваше се, че римският клуб ще бъде оглавен от Маурицио Сари, нямаше да бъде изненада и вариант с Де Дзерби, но фигурата от мащаба на Жозе донесе на "джалороси“ медийна слава не само в Италия, но и в Европа.

Всичко това се случи през май, след това бяхме погълнати от Евро 2020 и ето, че в края на първенството на Стария континент, португалецът отново напомни за себе си.

"Спечелих три трофея в Манчестър Юнайтед и това се възприемаше като катастрофа. Класирах се за финала за Купата, който не ми беше позволено да играя в Тотнъм и това се възприемаше като катастрофа. Това, което се възприема като катастрофа в моя случай, бе огромен успех за другите".

Гръмкото изказване на Моуриньо в четвъртък със сигурност е достигнало и до ушите на феновете на Манчестър Юнайтед и Тотнъм, само че митът за треньор-победител, който дава на играчите необходимия манталитет, става все по-неубедителен. Методите на Жозе са загубили предишната си ефективност. Подробно проучване на тактиката на противника вече не е ноу-хау, тъй като сега се работи по този начин във всички клубове на елитните лиги. Психологическият натиск върху собствените играчи често се оказва  вреден, а не мотивиращ (справка Люк Шоу). Нещо повече, последните години показват, че самият Моуриньо има проблеми с мотивацията: ниска интензивност на тренировките, малко внимание към симулиране на комбинации, залог върху индивидуалните качества на футболистите.

"Най-лошият от лошите, играе антифутбол и разочарова даже своите почитатели", заяви Паоло Ди Канио след новината за назначаването на Моуриньо.

Двегодишен договор със заплата от 7 милиона евро със сигурност изглежда като риск. Ще се присъедини ли Рома към списъка от клубове, които са платили огромна компенсация на Жозе?

Интересно е защо Рома назначи Моуриньо и какво може да постигне самият специалист в настоящото италианско първенство?

Моуриньо в Рома е преди всичко ярка и цветна история. Силата и същевременно слабостта на Рома е самоусещането за гранд, но без постиженията на гранд.  Това е главната любов на Вечния град, отборът играе на грандиозния "Олимпико" и е подкрепян от хилядна армия от емоционални тифози - на този прекрасен образ липсва впечатляваща колекция от трофеи. Именно Моуриньо не позволи на Рома да спечели титлата през 2010 година. Но сега португалецът е от другата страна и определено трябва да въодушевява пламенните южняци.

При треньор с име ще бъде по-лесно да се проведе трансферна кампания - в крайна сметка Моуриньо се възприема като звезда по инерция. За това и не бива да ни учудва появата на различни имена, свързващи се с Рома.

Защитният стил на Моуриньо, критикуван в Англия (дори футболистите на Тотнъм бяха възмутени), може изведнъж да се превърне в негов коз. Факт е, че настоящата Серия А е домът на резултатния футбол. Средният резултат от 3.05 гола на мач е по-висок от който и да е от топ 5 шампионата на Европа. Местните отбори обичат да рискуват, залагайки на нападението. На този фон вниманието на Жозе към защитната структура могат да му създадат удобна позиция. В момента не е кой знае колко трудно да хванеш на контраатака италианците.

Сегашната Рома също предпочита контраатаките. Друг е въпросът, че съставът е съобразен за игра с трима централни защитници. Ще промени ли Моуриньо формацията на по-познатите 4-2-3-1, 4-3-3 или нещо подобно? Може би това зависи от мащаба на летните покупки. Проблемните зони са десният фланг на отбраната, опорен халф и може би централен нападател.

Да, Моуриньо в Рома - това е нещо гръмко, но също така много рисковано и е малко вероятно да продължи дълго време. Редица бивши футболисти от Висшата лига намериха второ дихание в Италия, нещо подобно ще се опита да направи и португалецът. Едва ли обаче ще става въпрос за борба за Скудетото. Моуриньо срещу Ювентус, Интер, Милан, дори Аталанта - вече можем да очакваме с нетърпение тези мачове. Скандални пресконференции, остра критика към всички и всичко, одиозно поведение край тъч-линията - това върви в комплект с Жозе. И с чиста съвест можем да поздравим феновете на Серия А със завръщането на Моуриньо. Веселбата ще е гарантирана. А още по-хубавото е, че сметката за шоуто ще се плаща само от Дан Фридкин.

  Сподели
545