Сари: Щом Юве печели дори с мен начело, значи е добър


И. Ангелов

Сари: Щом Юве печели дори с мен начело, значи е добър

Наставникът на Ювентус Маурисио Сари се пошегува, че Ювентус е наистина добър отбор след като спечели италианската Серия А под негово ръководство. Юве надви Сампдория с 2:0 вчера благодарение на Кристиано Роналдо и Федерико Бернардески, и така достигна 9-та поредна титла. Сари, който смени Макс Алегри в началото на сезона, стана най-възрастният треньор с титла в Италия на 61 години

"Аз им казах, че ако спечелят с мен, който никога не е печелил нищо, те са наистина добри. Първия ден когато дойдеш, ти виждаш хора, не просто играчи от световна класа. Като минава време започваш да ги харесваш и работата става от строго професионална и малко лична.

"Първият ден, аз влязох в съблекалнята и видях някои топ играчи. След време вече знаех, че съм там сред хора, на които може и да се разчита. Това е специално чувство. Трудно е да се печели, дори по-трудно е да продължиш да печелиш. Да приемеш нещо в този спорт за даденост е една от най-големите грешки.

"Не беше разходка в парка. Беше дълго, трудно, стресиращо, и този отбор заслужава много похвали за продължаването на глада и решителността след 8 поредни титли. Аз напуснах терена защото опитах да избягам от кофата с вода, която ми готвеха. Очевидно я видях, но не успях да избягам.

"Имахме тактически трудности. Трябваше да опитаме да накараме тези много силни играчи и различни характери да работят заедно. Това не е нещо, което трябва да се приема за даденост, защото както виждахме в миналото, Дибала и Роналдо не играеха често заедно. Те са световна класа, но не е лесно да ги накараш да играят заедно с техните характери. С много работа, аз мисля, че постигнах това.

"Роналдо и Дибала правят разликата на терена, така че е ясно, че заслужават много похвали. Но клубът зад тях е също толкова важен. Имаме президент и директори, които всеки ден са на тренировките, обменят идеи, гледат дали имаме нужда от нещо и зареждат отбора с гориво. Клубът е голяма част от причината за всички тези победи през годините. Дори когато загубиш те те подкрепят.

"По отношение на организацията Ювентус е върха на европейския футбол. Аз не мога да искам нищо повече. Очевидно отнема време да се адаптираш, да разбереш подхода, как работят нещата тук, но след това можеш и да подобриш някои неща.

"Не можеш просто да влезеш в клуб, който 8 години е печелил, и веднага да разпоредиш промени. Това няма да е много интелигентно."

225