Кевин-Принс Боатенг публикува статия за расизма


Н. Гавазов

Кевин-Принс Боатенг публикува статия за расизма

Полузащитникът на Фиорентина Кевин-Принс Боатенг, който играе под наем за Бешикташ, публикува статия в The Players' Tribune под името "Моите бели братя и сестри“.

В материала Боатенг разказва как се е сблъсквал с расизма на 14-годишна възраст, играейки на турнир в Източна Германия, а също така припомни как е напуснал терена с други играчи на Милан по време на мач, проведен през 2013 година.

"След този инцидент телефонът ми се счупи от обаждания и съобщения за подкрепа. През нощта станах посланик за борба с расизма. И всичко това се случи не защото някакъв черен играч напусна терена. Не. Това се случи, защото белите хора си тръгнаха с него", пише Боатенг.

Боатенг описа как ФИФА реши да създаде работна група за борба с дискриминацията след този епизод, а след това бързо затвори програмата, като заяви, че всички цели на групата са изпълнени.

"Не се съмнявам, че ФИФА създаде тази работна група само заради показност. За да създадат впечатление, че правят нещо. Дори не се страхувам да го кажа. Това е факт“, съобщава футболистът.

Полузащитникът спомена и честите пристрастия към чернокожите и отбеляза последователността на това явление.

"Като ме гледат, хората си мислят: "Как чернокож човек с татуировки може да управлява такава кола? Той трябва да е наркодилър или рапър“, пише Боатенг.

Боатенг призна, че е плакал, когато е гледал клипа за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

"Разплаках се, когато гледах клипа за Джордж Флойд. Трябваше да го гледам пет пъти, за да разбера напълно какво се е случило. Във видеото чувате гласа му: "Не мога да дишам, не мога да дишам. Моля те, мамо. Това е невероятно болезнено“, съобщава Кевин-Принс.

В края на писмото си Боатенг апелира към играчите, пресата и белите хора, като ги призова да се присъединят към борбата срещу расизма и расовата дискриминация.

"Бели братя и сестри, вие сте тези, които могат да променят този свят. Имаме нужда от вас сега. Особено сега. Трябва да ни помогнете. Не се страхувайте. Не мълчете. Ще сме там. Просто искаме да знаем, че вие сте до нас", завърши Боатенг.

  Сподели
135