Горещи футболни страсти с италиански привкус


Н. Гавазов

Горещи футболни страсти с италиански привкус

Следващият голям европейски шампионат към когото Futbol TV ще заостри вниманието Ви е италианската Серия А. Това е първенството на тифозите, дербито „Ла Мадона" , борбата между Севера и Юга, кипящите южняшки страсти и стадионите, които приличат на батални сцени преди, по време и след почти всеки мач.

Тук, както и в Англия също има четири отбора, които в борбата за титлата се открояват ярко от останалите участници в първенството. За разлика от английската „Голяма четворка" обаче, „един е пръв сред равните". Досещате се, че става дума за Интер, който през изминалия сезон под ръководството на Жозе Моуриньо спечели всичко каквото можеше да се спечели. В предстоящия сезон амбициите на „нерадзурите" си остават същите, още повече, че старши треньора Рафа Бенитес заяви, че три нови трофея трябва да влязат в клубната витрина до края на годината. Много амбициозен план, но и малко рисковано изказване на новия наставник на европейския шампион. Като цяло Интер си запази състава, а дори и Майкон да напусне тима, отбора си остава основен кандидат за Скудетото. Идването на Коутиньо от Вашку да Гама е един блестящ ход на президента Морати, и аз си мисля, че като цяло качественият състав на „нерадзурите" ще бъде още по-добър от миналата година.

Конкурентите на Интер са си същите, които бяха и в началото на миналия сезон - Милан и Ювентус, с тази разлика, че към тях се присъедини на по-късен етап от кампанията и Рома, като „вълците" се преобразиха изцяло под ръководството на Раниери и малко не им достигна да спечелят Серия А. През лятото напуснаха Мота, Бурдисо и Петинари, но дойдоха футболисти като Адриано, Симплисио, Гилермо Бурдисо и Лобонт, което прави столичани наистина сериозен кандидат за титлата. Наистина, за Суперкупата „вълците" бяха надиграни, но нека не правим изводи от един мач.

Другите два отбора от „Четворката" - Милан и Ювентус, след като през миналия сезон се провалиха в преследването на титлата, през лятото се наложи да проявят по-голяма активност на трансферния пазар и освен, че запазиха основното си ядро, успяха да привлекат някои гръмки имена. По-усърден в това отношение бе клуба от Торино и „Старата Госпожа" усили състава си с Марко Мота, Пепе, Мартинес, Бонучи, Сторари, Тиаго и Красич. Лично аз виждам в лицето на „бианконерите" най-опасният съперник на Интер.

Следващите шест отбора нямат реални шансове да атакуват титлата, но спокойно могат да препънат някой от кандидатите за нея. Наполи е и с най-големи възможности да атакува Топ 4, тъй като южняците успяха не само да запазят играчите си, но и привлякоха Кавани и Салайета. Така, че можем да кажем със сигурност, че на лидерите няма да им е изобщо леко на 60 000 -я „Сан Паоло", а за мен няма да е изненада, ако „партенопеите" вземат едно от първите четири места.

Останалите - Сампдория, Палермо, Лацио, Дженоа и Фиорентина се опитаха в условията на финансов недоимък да привлекат един или друг играч, но в общи линии качественият състав на тези отбори си остава същия както и миналата година. Разбира се, трябва да откроим пристигането на Едуардо, Лука Тони, Ранокия и Велозо в Дженоа, което увеличава шансовете на „грифоните" за добро представяне и атакуване на Топ 6, както и привличането на Гаридо, Флокари, Брешиано и Гонзалес от Лацио. За Фиорентина не съм сигурен какво да кажа. Ако трябваше да коментирам преди месец, със сигурност бих включил „виолетовите" сред кандидатите за участие в Шампионската лига. Но звездата на тима Йоветич получи ужасяваща контузия, която ще го извади от строя за почти цял сезон, а част от надеждите на „скуадра виола" се свързваха именно с добрата форма на черногорския национал. Според мен от „Шестицата" Фиорентина е с най-малки шансове да се пребори с конкурентите си.

Нека заостря вниманието на един друг отбор - този на Палермо. „Росанерите" се класираха пети в миналото първенство и изпуснаха четвъртото място в последните два кръга на шампионата. „Островитяните" няма начин да не кроят планове за атака на още по-престижно място от това което заеха в крайна сметка и показател е селекцията, която тихомълком направиха - аржентинските защитници Муньос от Бока и Гарсия от Росарио, полския защитник Глик от Гливице, а и нападателя Макароне от Сиена станаха част от „росанерите". Има резон в тези трансфери, тъй като Палермо през миналия сезон допусна повече голове от 14-я Киево!. Според мен, това ще е тима, който ще влезе в люта конкуренция с Наполи, Сампдория и Дженоа за класиране в Топ 6 и също няма да е изненада, ако финишира четвърти.

„Златната среда". Тук са отборите, които винаги могат да изненадат някой от фаворитите, но и да докарат до нервна криза своите привърженици. Бари, Катания, Удинезе, Парма и Каляри не направиха гръмки преобразувания, но и не се разделиха с основни играчи. Най-вероятно ще станем свидетели на търсене на сигурност в домакинските срещи, а при гостуванията каквото стане. От петте тима с най-големи шансове да се промъкне в Топ 8 е Бари. Освен, че отборът играе изключително силно на „Свети Никола" , той умее да „краде" точки и навън, така, че ще бъде наистина интересно какво ще направят хората на Вентура през новия сезон. Парма също има потенциал, но по-вероятно е да завърши в челото на втората половина от таблицата.

В борбата за оцеляване в италианския елит освен новаците Бреша, Чезена и Лече, попадат и старите членове Киево и Болоня. Единият отбор, който понижи качеството си е Киево. „Летящите магарета" се разделиха с Йепес и Богдани, а все още не са намерили техни достойни заместници, което ги прави основен кандидат за Серия В. Болоня също не се подсилиха кой знае с какво и според мен с напускането на Апия, Адаилтон и Дзенони също понижи качеството си.

Като цяло може да обобщим, че този сезон се очертава да бъде изключително оспорван и за всяко едно място има по няколко кандидата, което няма как да не направи шампионата интересен. Въпреки твърденията на някои, че качеството на италианския футбол е спаднало (не съм много съгласен след като Интер стана европейски шампион), Серия А си остава най-оспорваното първенство в Европа след това на Висшата лига на Англия и обещава на любителите на футбола много интересни противопоставяния.


Прогноза:

Топ 4 - Интер, Рома, Ювентус, Милан

Лига Европа: Наполи, Палермо, Сампдория

Изпадащи: Болоня, Бреша, Чезена

Разбира се, това е твърде относително. В крайна сметка всичко би могло да се случи по време на кампанията на отборите и аз виждам например голям натиск от страна на Наполи и Палермо за влизане в четворката, но и голям натиск от страна на една Дженоа за Топ 6. В динамиката на съвременния футбол от съществено значение за представянето на тимовете са контузиите на играчите, натрупаните картони, а и умората от тежката програма. Но така или иначе ни предстои да станем свидетели отново на горещи футболни страсти с италиански привкус. Началото на това ще бъде дадено на 28 август.

 

  Сподели
240