Официално: Милан е с нов собственик


Н. Гавазов

Официално: Милан е с нов собственик

Футболен клуб Милан премина в ръцете на американския хедж-фонд Elliot Management, съобщават италиански източници. Според постъпващите информации от различни източници, китайският бизнесмен Ли Юнхуан не е успял навреме да погаси задълженията по кредита, които взе от Elliot Management през април 2017 година за закупуване на Милан и сега контролът над клуба е в ръцете на компанията от САЩ.

Потвърждение на тази новина стана изявлението на Elliot Management, което фондът направи тази сутрин. Ето и основните тези:

- Голяма част от компанията, владееща контролния пакет акции на клуба е приведена в разпореждане на фонда.

- Целта е създаване на устойчив модел, разчетен за постигане на дългосрочни успехи на Милан. Създаване на адекватна капитализация и на устойчив бизнес-модел, в съответствие с правилата на УЕФА.

- Фондът изразява подкрепа на клуба в трудното време, а също така на Рино и на играчите.

- Цитат на собственика на Elliot Management Пол Синджър: " Elliot Management с нетърпение очаква възможността за реализиране на потенциала на Милан и да го върне сред най-добрите футболни клубове в света. Основите са: силна финансова подкрепа, стабилност и адекватен контрол".

- Милан ще получи 50 милиона евро, които трябва да стабилизират финансовата ситуация в клуба и планира да увеличи капитала за повишаване на финансовия ръст на клуба.

Според неофициални американски и италиански източници Elliot Management все още не е решил дали веднага да продаде Милан или да го управлява известно време. Ако се стигне до продажба, търгът ще започне от цена 600 милиона евро. Главните претенденти са американската фамилия Рикетс и американският милиардер Стивън Рос.

Съобщава се, че Elliot Management се е обърнал към Съда в Люксембург още в понеделник вечер, след като стана ясно, че Ли Юнхиуан не може да плати заема си към хедж-фонда. 24 часа по-късно Съдът е одобрил процедурата по принудително изпълнение. Главното лице по операцията е Джон Суидлър, който е старши-мениджър на фонда за Европа.

Към момента няма официална информация, дали ще бъде заменено ръководството на Милан. Очаква се, че представители на Elliot Management ще се срещнат с управата на клуба утре сутрин. Твърди се, че новият собственик ще уволни целия Борд, започвайки от генералния директор  Марко Фасоне. Фаворити за поста са Умберто Гндини и Джовани Карневали.

Що се отнася до апелацията на Милан до Съда в Лозана относно дисквалификацията на УЕФА за евротурнирите, тя няма да бъде уважена. Според изтекла информация, основната причина за това решение на Съда е нежеланието на магистратите инвестиционни фондове да присъстват във футбола.

  Сподели
448