Ла Лига ще наказва клубовете за празни трибуни


Н. Гавазов

Ла Лига ще наказва клубовете за празни трибуни

Ръководството на испанската Ла Лига предприе мерки, с които да се подобри имиджа на първенството пред световната футболна общественост. Не е тайна, че Примера дивисион не се радва на толкова голяма популярност както е Висшата лига на Англия и това накара ръководството на Ла Лига да утвърди мерките, които набеляза в началото на лятото.

Според информацията, управата на испанския футбол ще глобява клубовете, които не успеят да осигурят поне 75% заетост на трибуните, разположение срещу телевизионните камери, излъчващи мачовете. Това е според условията на член 6.4 от Правилника за телевизионно излъчване на срещите, който влезе в сила от сезон 2016/17.

Ако заетостта е 50%, глобата ще бъде в двоен размер.

Проверката ще се осъществява от специална програма и снимки, които ще анализират ситуацията още по време на срещите. Цялата операция ще отнеме около 30 минути.

Предвижда се, клубовете да местят зрители от другите трибуни, така че местата срещу камерите да изглеждат пълни. По този начин се цели да се създаде илюзията за запълненост на стадионите, чиято средна посещаемост е под 60%.

Например, през миналия сезон Валенсия имаше посещаемост от 68%, Еспаньол 45%, Хетафе 41%, Реал Сосиедад 63%, дори грандовете Барселона, Атлетико и Реал Мадрид не успяха да регистрират 80% пълнота на стадионите си.

 

  Сподели
217