Реал Мадрид - Барселона: Нека помълчим


Н. Гавазов

Реал Мадрид - Барселона: Нека помълчим

Реал Мадрид - Барселона
Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Дата: 21.11.2015г.
Час: 19:15
Съдия: Давид Фернандес

Главният мач на уикенда, а и през ноември, ще се състои в Мадрид. На "Сантяго Бернабеу" среща ще си дадат Реал Мадрид и Барселона - два исторически съперника. Флагмани на испанския футбол, чийто постоянен антагонизъм далеч надхвърля футболните терени и намира най-различно приложение. В Мадрид се гордеят със своя произход и всяко едно събитие тук е възможност да бъде подчертан този произход и монархическата следа в него. Нещата в Барселона са много по-прости, много по-близо до обикновения народ. На всичкото отгоре клубът стана символ на Каталуния и на борбата за независимост на автономната провинция.

Битката се води и в местния печат, на който според последни проучвания вярват само 20% от хората. Нещо нормално е след хеттрик на Роналдо Sport да заостри вниманието на читателите си към колоезденето. Не по-малко нормално е след гол на Меси Marca да припомни за това, как Кристиано Роналдо е надал своя вик по време на връчването на "Златната топка" 2014.

Утре обаче светът ще замълчи. Защото каквото и да говорим, каквито и костюми да облекат президентите на двата клуба, каквито и банери да извадят феновете на двата отбора, всичко ще се реши по един-единствен начин - на футболния терен, където двата звяра ще се вкопчат в битка, на която огромна част от футболната общественост желае да се наслади.

През този сезон Реал прилича на объркан хищник, който не знае какво да прави със своите оръжия. Наистина, понякога столичани изпадат в ярост и с лекота прегазват своите жертви, но в повечето случи звярът напада от тъмнината, тихо дебнейки своята цел. А това не се харесва на феновете и съвсем резонно в пресата започнаха да се появяват слухове за евентуално уволнение на Рафа Бенитес. Появиха се и въпроси - за загубата на "Рамон Санчес Писхуан" и за нулевите равенства с Малага и Спортинг, както и за това, защо не се използва по-добре атакуващия потенциал на тима. Резултатът от тези провали е второто място в класирането на Примера дивисион и три точки изоставане от Барселона.

Що се отнася до каталунците, там нещата не могат да бъдат наречени скучни. Първо, "блаугранас" вече на три пъти допусна по четири гола във вратата си, което е много изненадващо за отбор от такава класа. Каталунците обаче и вкарват, като травмата на Лионел Меси не се отрази на ефективността на атаката, където първа роля играе Неймар с активната подкрепа на Луис Суарес. В същото време се забелязва все по-големия баланс в тима, тъй като колективът допусна само един гол, а вкара 13 в последните си шест мача. При това каталунците играят с лекота, без да изнервят феновете си и не може да отречем настроението в играчите на Луис Енрике.

 

Старши - треньорът на Реал Мадрид Рафаел Бенитес обяви групата за мача с Барселона. В нея попадна Карим Бензема, както и Серхио Рамос, който ще играе на инжекции заради болките в рамото. Завърнаха се и Марсело и Карвахал. Извън плановете на Бенитес останаха Начо, Алваро Арбелоа и Денис Черишев.

Тук големият въпрос за домакините е, дали Карим Бензема ще вземе участие в двубоя. Французинът дава вид, че историята с Валбуена не го е извадила от релси и всичко е отлично, но за всички е ясно, че това е само външно след шумовете в пресата, разпитите в полицията и слуховете за раздяла с Реал. Със сигурност игровият тонус на Бензема е снижен и от това, че той не игра повече от месец заради травма. Това означава, че вероятно Карим ще остане на пейката, като на неговата позиция ще играе Роналдо. Впрочем, тази седмица се появиха слухове, че играчите са поискали от Бенитес да използва атакуващ футбол срещу историческия съперник, като испанските издания подчертаха, че не става дума за конфликт в отбора, а просто за конструктивен разговор.


Относно Барселона, Лионеонел Меси и Иван Ракитич са част от заявката на шампионите за дербито. Извън състава на Луис Енрике остана само защитникът Марк Бартра.

Големият въпрос в лагера на гостите е, дали ще играе Лионел Меси. Очевидно е, че бъдещият петкратен носител на "Златната топка" не се намира в оптимална форма след излекуването на контузията си и ще започне мача от пейката. Това означава, че титуляр ма позицията на аржентинеца ще е Мунир. Това обаче не е никакво главоболие за Луис Енрике, напротив, очакваната поява на Меси в последните 20-30 минути на среща е повод за Рафа Бенитес да поблъска главата си над този ход на своя съперник. По-обезпокояваща изглежда ситуацията в центъра на терена, с оглед на това, че Ракитич току що излекува травмата си, а Масчерано се завърна от националния отбор на Аржентина с лека травма. И двамата обаче са готови за мача, а кой ще започне на "Бернабеу" - това знае само треньорът. В центъра на защита заедно с Пике ще играят Матийо или Бартра, но по-вероятно е това да бъде французинът.


Това, което очакваме от този мач са голове. Да, вероятно ще има картони (впрочем, реферът Давид Фернандес е от тези съдии, които прибягват до картоните под средните испански мерки), ще има изблици на нерви (въпреки отсъствието на Моуриньо), натиск от трибуните, но с оглед на досегашното представяне на тези два тима би трябвало да очакваме поне 3-4 попадения в двубоя, което е повод за почитателите на залозите да опитат своя късмет с игра на над 2.5 гола. Бернд Шустер предрече резултат 2:2. По принцип сме съгласни с немския специалист, а и с всеки друг, тъй като прогнозирането на всяко едно Ел Класико е трудна работа. И все пак, нашата гледна точка е за победа на Барселона. Мотивите ни са свързани с това, че каталунците се намират в по-добра форма, пристигат с по-добро настроение, а на всичкото отгоре в центъра на атаката на техния съперник ще играе непрофилен за тази позиция играч. Това са дребни детайли, но дали няма да генерират положителен резултат за гостите?

Впрочем, по-малко хладнокръвните почитатели на залозите могат спокойно да използват "Х" в своята прогноза и да го комбинират с отбелязването на 2.5 гола. Иначе, представете си какво би ви донесла комбинацията: под 8.5 картона - отбелязани над 2.5 гола - резултат 2?

А сега нека заедно с останалия свят и ние да помълчим.

 

Прогноза: Реал Мадрид - Барселона 2:3

 

Последни 5 изиграни срещи:


Реал Мадрид:

21 октомври ПСЖ - Реал Мадрид 0:0 (Шампионска лига)
24 октомври Селта - Реал Мадрид 1:3 (Примера)
31 октомври Реал Мадрид - Лас Палмас 3:1 (Примера)
03 ноември Реал Мадрид - ПСЖ 1:0 (Шампионска лига)
08 ноември Севиля - Реал Мадрид 3:2 (Примера)

Барселона:

25 октомври Барселона - Ейбар 3:1 (Примера)
28 октомври Вияновенсе - Барселона 0:0 (Купа на Краля)
31 октомври Хетафе - Барселона 0:2 (Примера)
04 ноември Барселона - БАТЕ Борисов 3:0 (Шампионска лига)
08 ноември Барселона - Виляреал 3:0 (Примера)

 

Досегашни срещи:

Реал Мадрид - Барселона

262 срещи
96 победи за Реал Мадрид
58 равенства
108 победи за Барселона
Голова Разлика: 457:431 за Барселона

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
247