Полетът на Русата стрела


Н. Гавазов

Полетът на Русата стрела

На 7 юли скръбна вест пристигна от Мадрид - на 89-годишна възраст почина легендарният футболист на Реал Мадрид и почетен президент на "Кралския клуб" Алфредо Ди Стефано, известен и с прозвището Русата стрела. Мнозина забравят, че той е аржентинец и работата не е в това, че Ди Стефано подсъзнателно е испанец - просто такива хора са световно достояние и тяхната националност остава някъде на заден план.

FUTBOL TV отдава своята почит към легендата на Реаал Мадрид, който имаше фантастичен, бурен и безумен живот.


Двойният контракт

В истинска криминална история се забърква Ди Стефано след пристигането си в Европа. От момента на стъпването си в Стария свят, Алфредо е имал в ръцете си два договора - с Реал Мадрид ин с Барселона. Налага се ФИФА да бъде арбитър в спора, който завършва зле за аржентинеца - бъдещата легенда е изхвърлен от футбола за срок от седем месеца. Както се очаква, всичко опира до парите. Барселона отказва да заплати допълнително 27 000 долара на президента на Милионарис, а след това продава правата на играча за 80 000 долара.


"Участник" във венецуелската революция

През 1963 година Реал пътува до Южна Америка. По време на турнето Ди Стефано е отвлечен от силите на Националния фронт за освобождение на Венецуела. Именно по такъв начин лидерът на движението Максимо Каналес се опитал да привлече вниманието на световната общественост. Впрочем, Ди Стефано има добри спомени от този плен - хранен е "на корем", четял е вестници и е играл на шах със своите похитители.

 

Футболистът, който е играл на всички постове

Оказва се, че Ди Стефано е първият нападател в света, който взема участие и в отбранителните действия на отбора си, помагайки на защитниците. Самият Алфредо няколко пъти е заявявал, че всеки един футболист трябва да умее да играе на всичките 11 позиции. Което и правил по време на кариерата си. Включително застава и пред вратата. Това се случва в Ривър Плейт, когато заменя контузения страж Амадео Карисо. Учудващото е, че Алфредо опазва суха мрежата си.


Играл е за четири национални отбора

За своята кариера Ди Стефано защитава цветовете на четири национални отбора. Единият е неофициален - тимът на Каталуния. А иначе, за Ажентина, Испания и Колумбия той играе на официално ниво и дори става шампион на Южна Америка през 1947 година.


Диктаторът

Някои смятат, че Ди Стефано е имал и своите отрицателни черти. Няма как да не се съгласим с това мнение, тъй като все още не са открити безгрешни хора. Конкретно за Ди Стефано се знае, че той не се е съобразявал с останалите играчи и е държал да бъде главната звезда в отбора. Именно заради него от Реал си тръгват някои талантливи футболисти, включително и Ференц Пушкаш. Трябва да признаем обаче, това поведение на нападателя е било компенсирано с действия на терена - Ди Стефано изиграва 396 мача за мадридчани, в които вкарва 307 гола, включително 216 в Примера дивисион.


Любимецът на Валенсия

Колкото и странно да звучи, но Ди Стефано е любимец и на феновете на Валенсия. В периода 1970- 1974 година Афредо е старши-треньор на "прилепите". За това време той печели шампионата на Испания и Купата на Краля. През 1979/80 се завръща начело на Валенсия и печели КНК.

 

Скандалният брак

Най-големият комплимент за един мъж на 88-годишна възраст е да каже, че е отпразнувал рождения си ден в компанията на вино и жени. Не, не става дума за шега. Преди една година Ди Стефано се ожени за своята секретарка и автор на биографична книга костариканката Джиа Гонзалес. При други обстоятелства това събитие едва ли би предизвикало интерес. Но в случая избраницата на Алфредо е на 36 години.

В крайна сметка времето си взе своето и сложи край на бурния и изпълнен с много емоции полет на Русата стрела. На 5 юли, два дни след отпразнуването на своя рожден ден, Алфредо бе откаран в болница, където прекара два дни в състояние на изкуствена кома...

  Сподели
229