Меси - стъклен играч, който има нужда от Гуардиола?


Н. Гавазов

Меси - стъклен играч, който има нужда от Гуардиола?

В Испания продължават да набират скорост слуховете, а заедно с това се дава за пример сухата статистика, която посочва, че Лионел Меси изобщо не е толкова здрав, както някои смятат. В последно време аржентинецът страда от редица травми, макар че по-рано се смяташе едва ли не за неуязвим, а всички проблеми със здравето отшумяваха бързо. Според някои специалисти, една от причината за доброто здраве на Меси е Пеп Гуардиола.

През сезон 2005/06 Меси става важен играч за Барселона, но точно тогава се появява склонността на аржентинеца към травми. Именно заради контузия Лионел пропуска финала на Шампионска лига против Арсенал. През сезон 2006/07 нападателят поврежда подколянното си сухожилие. Датата е 5 февруари, а Меси е аут от терените до края на кампанията. През сезон 2007/08 нападателят отново е със сериозна контузия - чупи кост в левия крак, но освен това страда от увреждане на меките тъкани, проблем с подколянно сухожилие и проблем с десния глезен.

По-късно в Барселона пристига Пеп Гуардиола и Меси за следващите четири сезона пропуска само две седмици, когато получи удар от Уйфалуши.

Веднага след заминаването на Гуардиола склонността на Меси към травми избухва с пълна сила. Два пъти заради аржентинецът попада в лазарета при Тито Виланова, а при Херардо Мартино -н три пъти.

Като цяло, фактите говорят сами за себе си. С Рийкард в рамките на два сезона Меси седем пъти има проблеми със здравето си, При Гуаредола това количество е сведено до един път, а след напускането на Пеп, за година и половина Меси пет пъти се е обръщал за помощ към медицинската служба на Барселона.

В Испания все по-големи стават слуховете, че Гуардиола е знаел тайната за работа с аржентинеца, който игра на невероятно високо ниво, но също така избягваше контузиите.

 

  Сподели
255