Превю на сезона в Примера дивисион


А. Йорданов

Превю на сезона в Примера дивисион

След малко повече от 24 часа започва поредният сезон в испанската Примера дивисион. През миналогодишната кампания Барселона стана шампион на страната с разлика пред историческия си съперник Реал Мадрид и сега от "Бернабеу" ще искат да си върнат титлата, след селекцията, която бе направена до момента. Битката за местата, даващи право участие в европейските клубни турнири отново ще бъде ожесточена, а борбата за оставане в елита, както винаги интересна.

Получилите отбори промоция Елче и Алмерия със сигурност ще се борят за своето оставане при най-добрите. И така, кои са отборите, които ще се борят за оцеляването си в испанския елит.

File:Rcd espanyol logo.svg
Еспаньол

Цяло чудо е, че този отбор все още се състезава в Примера. През миналия сезон, тимът стартира по-възможно най-лош начин, след като заемаше последната 20-та позиция в класирането. През ноември, Еспаньол бе поет Хавиер Агире, които свърши невероятно работа и изстреля отбора до 13-ото място. Сега обаче той ще трябва да ръководи бяло-сините от началото на сезона и със сигурност целта му ще бъде да спаси отбора отново.

През лятото клуба се раздели с Хоан Верду - звездата на отбора и това е голяма загуба. На "Корнела-Ел Прат" пристигна Пици, които ще има трудната задача да го замести. При добра защита, малко късмет, мисля, че Еспаньол има сили да продължи да играе в Примера.

File:RC Celta de Vigo logo.svg
Селта Виго

Новият наставник на отбора Луис Енрике има трудната задача пред себе си. През миналия шампионат тима отбеляза само 37 гола в шампионата и след напускането на основният нападател Яго Аспас, който вече носи цветовете на Ливърпул, нещата в бившият клуб на Владо Манчев не са никак розови.

Все пак на "Естадио Балаидос" акостираха Рафиня от Барса - той със сигурност ще трябва да вдигне класата на отбора и отговорността пред него е огромна. Също така Селта подписа с Ноли и Чарлс. Ако момчетата на Енрике печелят мачовете си с отборите от своята черга, няма да имат проблеми да останат.

File:UD Almería logo.svg
Алмерия

Алмерия спечели плейофа с Херона за влизането в Примера дивисион и основната цел пред футболистите и Хосе Олтра ще бъде отборът да се спаси от изпадане. До момента "бяло - червените" направиха няколко трансфера. Те взеха крилото Сусо от Ливърпул и Марко Торсиглиери от Металист.

Големият проблем за Алмерия бе раздялата с Чарлс, които, както по-горе съобщихме премина в Селта Виго. Наистина кампанията ще бъде трудна, но тима има няколко млади момчета, които имат потенциал и могат да помогнат на отбора и той в крайна сметка да играе с Барса и Реал, и през следващият сезон.

File:Elche CF logo.svg
Елче

Отборът на Елче направи страхотен сезон през миналата година като спечели първото място в Сегунда, което гарантира на отбора директно влизане в първата лига на Испания. Въпреки това, мнозина специалисти определят този клуб като фаворит да изпадне през настоящият сезон.

През лятото наставникът Фран Ескриба направи няколко добри трансфера, взе опитни футболисти, а в това число влиза и Давид Ломбан, които плати 50 хиляди евро от джоба си, за да играе на "Стадион Мануел Мартинес Валеро". Ако отборът покаже силна игра у дома, има шансове да се спаси.

File:Osasuna logo.svg
Осасуна

Това е следващият тим, който е смятан, че ще играе във вторият ешалон на Испания. Водещият нападател Кике Сола бе продаден на Атлетик Билбабо. На негово място бе взет парагваецът Хосе Нунез, но той ще бъде под наем в отбора и натискът над него ще бъде сериозен. Припомняме, че защитата на този клуб бе на пето място най-добра през миналият сезон и със сигурност в Осасуна ще се опитат да повторят това постижение отново, но дали това в крайна сметка ще се случи, само времето ще покаже.

File:Granada CF logotipo.svg
Гранада

През предсезонната подготовка, наставникът Лукас Алкарес призна, че не е доволен от тима и ще направи промени. Той дори бе единственият специалист, който си призна, че неговите момчета ще се борят да останат в първенството. Според мен за сега, няма място за паника. Все пак на "Нуево Лос Карменес" акостираха трима оптни футболисти - Пики, Рити и Мануел Итура, които дойдоха със свободен агент и със сигурност ще вдигнат класата на отбора. Тимът не се раздели с нито един от важните за този клуб футболисти, така че имат реална възможност да се спасят.

След като разгледахме отборите, които ще се борят за своето оцеляване, сега е ред на тези, които имат амбиции да играят в Лига Европа или Шампионска лига.

File:Rayo Vallecano logo.svg
Райо Валекано

През миналата кампания отборът завърши на осмото място, но с новият наставник начело на отбора в лицето на Пако Хес, амбициите пред този тим са още по-големи. От Райо си тръгнаха доста добри футболисти - Пити, Хави Фуего и Алехандро Домингес. Разбира се, в касата на отбора влязоха свежи пари, които момента бяха похарчени за нови футболисти.

На "Тереса Риверо" дойдоха Нери Кастийо, Леонел Галеано, а също така и дефанзивният полузащитник Раул Бена. Полузащитникът на Атлетико Мадрид Саул също премина в редиците на Райо. Тези, които следят този шампионат знят, че отборът е доста млад и със сигурност ще се играе атакуващ футбол, което е радост за окото.

File:Sevilla cf 200px.png
Севиля

Въпреки че отборът завърши на незавидното девето място през миналата кампания, Унай Емери е амбициозен човек и по всяка вероятност мечтае андалусците отново да се завърнат в европейските турнири. От отбора си тръгнаха двете най-големи звезди: Алваро Негредо и Хесус Навас, които преминаха в Манчестър Сити. Гари Медел пък бе пратен в Кардиф.

На тяхно място дойдоха също не лоши футболисти. Атаката ще бъде водена от Кевин Гамейро, Карлос Бака и Марко Марин, който дойде под наем от Челси. Севилци се подкрепиха и с двама защитници, това са Никола Пареха и Даниел Карико.

Наистина, през сезон 2012/2013 година Севиля се представи ужасно, но ако отборът подобри значително играта си далеч от "Рамон Санчес Писхуан", най-вероятно момчетата на Емери отново ще играят в Европа.

File:Real betis logo.svg
Бетис

Новакът през миналата година направи истински фурор в първенството. Отборът бе близо до това да играе в Лига Европа, но в края на сезона футболистите дръпнаха ръчната и се свлякоха чак до седмото място, което погледнато за новак не е толкова зле, нали? Тимът бе напуснат от няколко добри футболисти. Това са Рубен Кастро и Хорхе Молина. За сметка на това бе взет Хоан Верду от Бетис и лично според мен ще вдигне класата на тима, тъй като смятам, че ще пасне на стила на "зелено-белите".

Младите Браян Родригес и Чули ще действат в халфовата линия, като най-вероятно ще се борят за една позиция, в зависимост от схемата на игра и предстоящият противник. Основната задача пред Бетис е да се защитава по-добре, именно за това почти цялата отбрана бе сменена. Ако те се справят с това, определено ще играят най-малко в Лига Европа.

File:Valencia Cf Logo original.png
Валенсия

Отборът на Валенсия редовно играе в Шампионската лига, но това ще се промени през този сезон, тъй като белите завършиха на петото място през миналата кампания. Това бе голяма изненада за повечето фенове и журналисти в Испания, но в крайна сметка тимът остана на една точка зад четвъртия Реал Сосиедад.

Преди две седмици, от отбора си тръгна Роберто Солдадо, който вкара 24 гола във всички турнири за изминалата година и безспорно бе двигателят на този тим.

Тимът е с нов наставник в лицето на Мирослав Джукич, който много добре знае какво трябва да направи. Той привлече Хави Фуего, Мичел, Ориол Ромеу. Заместникът на Солдадо е Хелдер Пощига, който идва от Сарагоса.

Честно казано, с оглед на футболистите, които Валенсия разполага в момента, няма големи поводи за оптимизъм и класиране в Топ 4 ще бъде много трудна задача.

File:Club Athletic Bilbao logo.svg
Атлетик Билбао

Този тим буквално се срина през изминалият сезон. Той прекара почти цялото време от кампания в долната половина на класирането и в крайна сметка завърши на 12-та позиция. Тръгна си нападателят Фернандо Йоренте, а също така и Марсело Биелса. Човекът, който трябва да възроди Атлетик се казва Ернесто Валверде.

Билбао привлече Ечеберия и Кике Сола. Заедно с талантливият младок Муниаин и Адриан Адурис, новият облик на отбора излглежда доста добре в атака.

Атлетик изглежда по-добре сега, но дали тимът ще сътвори истинско чудо и ще завърши сред първите седем, според специалистите това ще бъде голяма изненада.

Въпросът с борбата за титлата в Испания отдавна се е ограничил до противопоставянето между Барселона и Реал Мадрид. Именно тези два отбора разполагат с най-голям финансов и кадрови ресурс, което не позволява на нито един друг тим да помисли за намеса в битката за короната.

File:Real Madrid CF.svg
Реал Мадрид

"Кралския клуб" изглежда много по-добре отколкото през изминалата година, ако гледаме играта на отбора в контролите и резултатите, които футболистите записаха. "Белите" победиха с категориното 6:0 английския Борнемут, след това завършиха 2:2 с Олимпик Лион, излъгаха с 1:0 Пари Сент Жермен и разгромиха с 3:0 Интер. Трябва да споменем факта, че на "Сантяго Бернабеу" има нов наставник и това е Карло Анчелоти. Да си призная симпатизирам много на този специалист и според мен ще се представи по-добре от Жозе Моуриньо.

Както всеки летен трансферен прозорец, Реал беше активен. Клубът се подсили със звездата на Малага Иско и откупи от Байер Леверкузен десният бранител Дани Карвахал. Да не забравяме и привличенето на полущитника от Реал Сосиедад Асиер Ияраменди и конкуренцията в тима става ожесточена в средата на терена при наличието на Чаби Алонсо и Сами Кедрия.

Тимът се раздели с нападател Гонсало Игуаин, който реши да смени обстановката като премина в Наполи. Няма как да не се спомене и евентуалният трансфер на Гарет Бейл. Ако това стане тежко му на Анчелоти как да избере титулярният състав при наличието на футболисти като Роналдо, Бензема, Йозил и Ди Мария.

File:FCB.svg
Барселона

Шампионът подобно на своят враг Реал Мадрид също се представи на обичайното ниво в контролите. "Каталунците" вкараха седем на Валаренга, след това врътнаха 2:2 с Гданск, отбелязаха осем гола във вратата на Сантос и победиха с 3:1 сборен отбор на Малайзия на турнето в Азия. "Блаугранас" имат нов треньор - Херардо Мартино, които заменя на поста Тито Виланова, тъй като той отново се наложи да замине за Ню Йорк, където да продължи своето възстановяване от коварната болекст рак.

До сега Барса все единствено Неймар за колосалните 57 милиона паунда. Бразилецът се оказа, че е болен от анемия, но това не му попрече да вкара няколко гола в приятелските мачове. На "Ноу Камп" задължително се нуждаят от нов защитник централен, освен ако не искат противниковите футболисти да минават безпроблемно през бранителите. От отбора бе освободен Ерик Абидал, за изненада на мнозина. Давид Вия очаквано напусна тима, след като не получаваше шанс за изява през миналият сезон. Тиаго Алкантара пък бе продаден на Байерн за 25 милиона паунда, а вратарят Виктор Валдес в крайна сметка реши изпълни договорът си с клуба и да остане за още един сезон. Според мен това е огромна грешка на ръководството, тъй като след 12 месецам "каталунците" няма да вземат и стотинка за своя страж.

Относно титулярният състав на Барселона, не се очакват кой знае какви изненади. Неймар ще играе рамо до рамо с Меси, а от дясно Алексис Санчес и Педро ще се борят за една позиция.

  Сподели
198